Ne szólj szám, akkor is megtalállak! Akár ez is lehetne a jelmondata a számkereső rejtvényeknek. De igazából nem is kell ide szlogen, hiszen az elnevezés önmagáért beszél. Lényegében hasonló a helyzet, mint a szókereső rejtvénynél, ám itt nem szavakat bújtatunk el a betűtengerben, hanem számokat a számtengerben. Mivel a rejtvény ábrája minden esetben számtenger, a Tapsi lapcsalád kiadványaiban gyakran Számtenger néven bukkan fel a számkereső játék.

A játék során újra és újra megmártózunk a számok tengerében. Közben szoros ismeretséget kötünk a számokkal, egyre barátságosabban tekintünk rájuk. A Napnál is világosabb, hogy ez a játékos barátkozás segíti a számok alaposabb megismerését. Emellett a figyelem összpontosítása, a koncentráció is javul.

Egyszerű számkereső.

Ez itt az egyszerű számbújócska. Az ábrák alatt felsorolt számokat kell megkeresni. A számtengerben kizárólag vízszintesen és függőlegesen rejtőznek a megadott számok, melyeket most csak a szokásos módon (balról jobbra és fentről lefelé olvashatóan) találod. Ez a játék segíti a számok felismerését és a számolást. A számkeresés leköti a figyelmet, összpontosítást és türelmet igényel, serkenti az agyműködést. A számok közötti nyomozás fokozza a látásélességet és valódi szemtorna, amely hatékonyan edzi a látóidegeket.

Ennek a rejtvénynek az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Olyan ez, mint a bújócska, csak itt elbújtatott számokat kell megkeresni. A rejtőzködő számokat egyszerűen megadhatjuk az ábra (számtenger) mellett. A legkisebbek számára ez is nagyon megfelelő. Majd később nehezíthetjük a feladatot úgy, hogy több számjegyű számokat, vagyis hosszabb számsorokat adunk meg. Azután egy rejtvényen belül lehetnek különböző hosszúságú keresendő számok.

Még nehezebb, ugyanakkor érdekesebb és izgalmasabb a bújócska, ha nem közvetlenül adjuk meg az elbújt számokat, hanem például meghatározások nyomán fejthetők meg. Ezeket a fejtörőket természetesen a nagyobbaknak szánjuk. Csakúgy, mint azokat a számkereső rejtvényeket, amelyekben valamilyen számtani művelet elvégzése után kapjuk meg a keresendő számot. Esetleg egy kis számolást igénylő szöveges meghatározásból fejthető meg az elrejtett szám (pl.: „Ennyi másodpercből áll egy óra.”).

Számkereső rejtvény szöveges meghatározásokkal.

Ez a számkereső rejtvény különlegesnek számít, ugyanis nem a szokásos módon adjuk meg a keresendő számokat. Az általában számjegyekkel leírt számok helyett betűkkel (szavakkal) adjuk meg a számtengerben keresendő számokat. A keresési irányokat, a számok elhelyezkedésének módját ábránként külön megadjuk.

Nagyon sok lehetőség kínálkozik, és mi törekszünk is a sokféleségre: Tapsi számjátékos gyűjteményeiben minden korosztály számára vannak izgalmas és hasznos számkereső rejtvények. A rejtőzködés eredményesebb, tovább tart a keresés, ha jól álcázzák magukat a számok. Felmerül tehát a kérdés: hogyan helyezkednek el a számok a számtengerben, milyen irányban olvashatók? Ez bizony kulcskérdés, amely meghatározza a rejtvény nehézségi fokozatát.

Egyszerűbb esetben, tehát a kisebbek számára olyan rejtvényeket készítünk, amelyekben a megadott számok kizárólag vízszintesen és függőlegesen helyezkednek el és balról jobbra, illetve fentről lefelé olvashatók. Aztán komplikáljuk a játékot: átlósan is elhelyezünk számokat a számdzsungelben. Ekkor a szokásos fogalmazás szerint „a számok lehetnek vízszintesen, függőleges és átlósan is”.

Tapsi játékos világában fellelhető egy rendkívül érdekes és különleges számkereső rejtvény, amikor a számtengerben a számokat egy négyzetrácsban helyezzük el. A keresendő számokat az ábra mellett felsoroljuk. A felsorolásban megadhatjuk az ábrában vízszintesen és függőlegesen rejtőzködő számokat számjegyeik száma szerint csoportosítva és azon belül növekvő sorrendben, vagy egy nagy csoportban,  emelkedő számsorrendben. A vízszintesen és függőlegesen rejtőző számokat elválasztó felesleges számokat kihúzzuk, és a helyüket feketére satírozzuk. És láss csodát: a játék végére egy számkeresztrejtvény bontakozik ki a számtengerből, egy kitöltött keresztrejtvény ábra alakjában! Ezért szerepelnek a Tapsi világában ezek a különleges rejtvények „Kettő az egyben” címmel. Találó a megnevezés, hiszen ez az izgalmas számkereső játék egyben számkeresztrejtvény is. Ilyen rejtvényeket betűkkel is készítünk, ahol természetesen szavak helyettesítiki a többjegyű számokat. Eztekről itt olvashatsz bővebb tájékoztatást.

Számkereső rejtvény.

Rendkívül érdekes és izgalmas ez a számkereső rejtvény, amikor a számtengerben a számokat egy négyzetrácsban helyezzük el. A keresendő számokat az ábra mellett soroljuk fel, például egyszerűen emelkedő számsorrendben. Nagyobb ábra esetén, a jobb áttekinthetőség érdekében a számok felsorolása történhet számjegyeik száma szerint csoportosítva is. A meghfejtés után egy kitöltött keresztrejtvény ábrát kapunk.

Igazi csemege Tapsi kínálatában a számkereső kombinálása a szókeresővel. Ez a leleményes rejtvény ötvözi a számok és a betűk világát, ötletesen segít az ismerkedést a szavakkal és a számokkal. Az olvasási készséggel együtt fejleszti a számolási képességet is. Kétféle módon kombináljuk a számkeresőt a szókeresővel. Az egyik rejtvényben számtengert mutatunk, amelyben az ábra mellett megnevezzük a keresendő számokat. (Pl.: harminchat, háromszázhuszonöt stb.). A másik rejtvényben betűtenger rejti az ábra mellett megadott számok nevét.

A számkeresés leköti a figyelmet, megmozgatja a gondolkodást, serkeni az agyműködést. A rejtőző számok eredményes felkutatásához alaposan át kell vizsgálni a számdzsungelt. Ehhez pedig feltétlenül szükség van türelemre és koncentrációra. Láthatjuk tehát, hogy ez a szórakoztató játék sikeresen fejleszti ezeket az élet minden területén hasznos képességeket.

Szájegyek keresése

A rejtvénynek az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Olyan ez, mint a bújócska, csak itt elbújtatott számokat kell megkeresni. A rejtőzködő számokat egyszerűen megadhatjuk az ábra (számtenger) mellett. A legkisebbek számára is nagyon hasznos a számkeresés, hiszen játékosan segíti az ismerkedést a számjegyekkel és a számok különleges világával.

A hasznos tulajdonságok fejlesztése mellett további előnye is van a számkereső rejtvénynek. Fokozza a látásélességet, a betűk közötti nyomozás valódi szemtorna is egyben. Ez az aktív tréning erősíti a szemet és edzi a látóidegeket. Így aztán nem csoda, hogy könnyebb és gyorsabb lesz az eligazodás az apróbb részletek között, javul a látás.

A számítógép képernyőjén nem annyira hasznos játék a számkereső rejtvény. Az izgalmasabb és nagyobb számtengerek megfejtése olyakor több óráig is eltarthat. Kényelmesebb és egészségesebb papírra kinyomtatott rejtvénnyel játszani, amely jól áttekinthető, lehet ide-oda vinni, fejthetjük bárhol, akár utazás közben is. Kiváló minőségű, otthoni, munkahelyi, iskolai nyomtatásra is alkalmas számkereső rejtvényeket kínálunk minden korcsoport számára. Igyekszünk a látványos képi-grafikai megoldásokkal vonzó megjelenésű számtengereket készíteni. Számkereső rejtvények gyűjteményét tartalmazó kiadványok honlapunk boltjában megtekinthetők és megvásárlás után letölthetők, kinyomtathatók.

Így azután már a számrejtvények kedvelőinek sem szükséges az újságosoknál, áruházakban és könyvesboltokban vadászni a lapozható játszótársakra. A tapsi.hu piacterén a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható gyűjteményeket kínálunk. Ezek a folyamatosan készülő e-kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat. Indokolt esetben korosztályonként is csoportosítjuk a játékos fejtörőket.

A letölthető kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál. Ugyanakkor többször is kinyomtathatók, ezáltal nagyobb családokban és közösségekben is rendkívül gazdaságosan használhatók.

A vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása. Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Számrejtvényeink többsége természetes módon ötvözi az egyszerű ismerkedést a számjegyekkel és számokkal, valamint a számok tulajdonságait felhasználó számtani műveletek alkalmazását, játékos gyakorlását. A tapsi.hu boltjában a vásárlás után azonnal letölthető és tetszés szerint kinyomtatható, változatosan szerkesztett gyűjtemények készségfejlesztő feladatai tartalmazzák a hagyományos számrejtvényeket és a legújabb, divatos szám-játékokat.

Ebben a képgalériában számkereső rejtvényeket mutatunk, amelyek megnyitás után letölthetők a jobb klikk után a “Kép mentése másként…” lehetőségre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL