Ennek a rejtvénynek az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Olyan játék, mint a bújócska, csak itt a betűtengerben elbújtatott szavakat kell megkeresni...

Aki bújt, aki nem...

Tapsi játékos világában minden hagyományos betűtenger otthonra lelt, ugyanakkor saját fejlesztésű, egyedi és különleges szókereső rejtvények is születtek..

t

Milyen szavak rejtőznek?

A rejtvényben keresendő szavak kapcsolatban vannak egymással, például összeköti őket a közös téma vagy tartalom, egy-egy esemény, helyszín, személy, alkotás, nevezetesség.

?

Kettő az egyben

Olykor már a keresendő szavak megadása is lehet egy hozzá kapcsolt fejtörő, vagyis az elrejtett szavakat kell először kitalálni. Ez történhet például találós kérdés vagy meghatározás alapján.

Fenséges szókereső

A 7 éves Timothy rejtvényével felvidította a brit királynőt...
bővebben

Ajánlatunk

A népszerű szókeresők Tapsi világában is főszereplők:

A szókereső rejtvénynek többféle közismert neve van, hívják például szókihúzós rejtvénynek is. A Tapsi lapcsalád kiadványaiban gyakori a betűtenger elnevezés. Nem véletlenül, hiszen a rejtvény ábrája valóban a betűk tengeréhez hasonlít.

A sorokban és oszlopokban sorakozó betűk között könnyű elbújni, rejtőzködni vagy elveszni. Úgy néz ki hát, hogy komoly a helyzet, ez nem gyerekjáték. Vagy mégis? Hát persze!

Gyerekjáték ez a javából, annak ellenére, hogy a felnőttek körében is népszerű.

Ennek a rejtvénynek az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Olyan játék, mint a bújócska, csak itt a betűtengerben elbújtatott szavakat kell megkeresni. A keresendő szavakat egyszerűen megadhatjuk az ábra mellett.
Kicsit nehezebb, de ugyanakkor érdekesebb, ha nem közvetlenül adjuk meg az elbújt szavakat, hanem például meghatározások nyomán fejthetők meg. Előfordul, hogy valamilyen idézett szöveg (pl. mondóka vagy vers) kiemelt szavait vagy például egy film szereplőinek nevét rejti a betűtenger.
Gyakran képek vagy ábrák mutatják meg, hogy milyen szavakat keresünk. Ezek a képes szókeresők.

Szókereső betűtenger

A szókeresés különösen izgalmas, ha érdekes és vonzó a téma.

A rejtőzködő szavak megadására tehát számtalan izgalmas megoldás lehetséges, melyek fokozzák a leleplezés vágyát. A szavak tartalmára azonban nálunk mindenképpen van egy általános szabály: a keresendő szavak egy témakörhöz kapcsolódnak. Lehet bármilyen érdekes vagy aktuális téma, ami összefűzi szavakat. A lehetőségek sora végtelen, de fontos, hogy mindig a cél és a célközönség határozza meg a rejtvények tematikáját.

Indulhat a szókeresés

Minden adott, kezdődhet a játék. Aki bújt, aki nem, indulhat a keresés. De hogyan keressünk? Hogyan helyezkednek el a szavak a betűtengerben, milyen irányban olvashatók össze a betűk? Ez bizony kulcskérdés, amely meghatározza a rejtvény nehézségi fokozatát.
Egyszerűbb esetben, tehát a kisebbek számára olyan rejtvényeket készítünk, amelyekben a szavak kizárólag vízszintesen és függőlegesen helyezkednek el és balról jobbra, illetve fentről lefelé olvashatók. Aztán fokozatosan komplikáljuk a játékot. Először átlósan is elhelyezünk szavakat a betűtengerben. Később odáig fajul a helyzet, hogy már visszafelé olvasható szavak is rejtőznek az ábrában. Ekkor a szokásos fogalmazás szerint: „a szavak lehetnek vízszintesen, függőleges, átlósan és oda-vissza olvashatóan”.

kanyargós szókereső

Különleges és izgalmas az a szókereső rejtvény, amelyben nem vízszitesen, függőlegesen vagy átlósan találhatók a betűtengerben elrejtett szavak, hanem a betűk kígyózó összefonásával olvashatók el, a különféle útmutatások és szabályok alapján. Ilyenkor a keresendő szavak lényegében szóláncot alkotnak.

Az itt látható Ezeket keresd! című kanyargós szókirakó rejtvény megfejtését ide kattintva megnézheted.

Tapsi játékos világában fellelhető egy rendkívül érdekes és különleges szókereső rejtvény, amikor a betűtengerben a betűket egy négyzetrácsban helyezzük el. A vízszintesen és függőlegesen rejtőző szavakat elválasztó felesleges betűket kihúzzuk, helyüket feketére satírozzuk. És láss csodát: a játék végére egy klasszikus keresztrejtvény bontakozik ki a betűtengerből! Ezért szerepelnek a Tapsi világában ezek a különleges rejtvények „Kettő az egyben” címmel. Találó a megnevezés, hiszen ez az izgalmas szókereső játék egyben keresztrejtvény is.

Tapsi játékos világában többféle újszerű és különleges szókereső rejtvényt is megalkottunk és bevezettünk. Egyik ilyen népszerű játék a mozaik szókereső, amelyben a szokásos vízszintes, fügőleges és átlós elhelyezés helyett különféle alakzatokat formálunk a szavakból. A megfejtés során ezek az ábra mellett megadot szómozaikok kereshetők meg a betűtengerben.

Mozaikos szókereső

A szokásos vízszintes, fügőleges és átlós elhelyezés helyett különféle alakzatokat is formálhatunk a szavakból, amelyek az ábra mellett megadva visszakereshetők a betűtengerben.

Egy-egy terjedelmesebb szókereső rejtvény akár órákra is lefoglalhatja a gyerekeket. Játék közben új szavakat, új fogalmakat tanulnak, ismerkednek a világgal, amelyben élnek. Keresés közben annyiszor elképzelik és látják maguk előtt a szavakat, hogy megtanulják helyesen leírni azokat. Ez a játék még tizenéves korban is leköti és szórakoztatja a gyerkőcöket. Érdemes ezt kihasználni, mivel hasznos képességek fejlesztését szolgálja, hiszen szókeresés közben sok cselekvés aktiválódik.

Játék egyetlen szóval

Egyszavas betűtenger is készül Tapsi boszorkánykonyháján. Első hallásra talán furcsán hangzik, de kétségtelenül remek játák lehet belőle. Csak fantázia és erre a célra alkalmas szó kell hozzá. Ilyenkor tehát egyetlen szó keresése a feladat és általában az a kérdés: hányszor látható a betűtengeren a megadott szó. Nehezítheti a játékot, ha csupán azok a betűk szerepelnek a betűdzsungelben, amelyekből a keresett szó áll, hiszen ekkor sok a megadott szóhoz hasonló betűkombináció.

Egyszavas betűtenger.

Az is előfordulhat, hogy egyetlen szó keresése a feladat. Ilyenkor általában az a kérdés: hányszor látható a betűtengerben a megadott szó. Nehezítheti a játékot, ha csupán azok a betűk szerepelnek a betűdzsungelben, amelyekből a keresett szó áll.

Szintén csak a Tapsi játékos világában található az a rendkívüli szókereső rejtvény, amelynek megfejtése közben sajátos betűfonat (szófonat) jön létre. Ebben a rejtvényben a betűtenger lényegében egy rácsos mező, vagyis kis négyzetekben helyezkednek el a betűk.
A keresendő szavak felfedezésekor betűik mezőit besatírozva (kiszínezve) különféle ábrák alakulhatnak ki a rejtvényábrában. Ezek lehetnek különféle egyszerű alakzatok, vagy éppen betűk, esetleg betűkből álló szavak, feliratok.

Több élményt ad ez a játék, hiszen a szókeresés izgalmát fokozza az elrejtett alakzat felfedezésének izgalma.

Satírozós szókereső.

Ebben a különleges szókereső rejtvényben a betűtenger egy rácsos mező, ahol kis négyzetekben helyezkednek el a betűk. A keresendő szavak felfedezésekor betűik mezőit besatírozva különféle ábrák alakulhatnak ki. Ez a kép a rejtvényt és megfejtését egyszerre mutatja, így szemléltetve e nagyszerű játékot. Itt most az EST felirat rajzolódik ki a betűtengerben meglelt szavak nyomán.

A szókeresés leköti a figyelmet, megmozgatja a gondolkodást, serkeni az agyműködést. A rejtőző szavak eredményes felkutatásához alaposan át kell vizsgálni a betűtengert. Ehhez pedig feltétlenül szükség van türelemre és koncentrációra. Láthatjuk tehát, hogy ez a szórakoztató játék sikeresen fejleszti ezeket az élet minden területén fontos képességeket.

A hasznos tulajdonságok fejlesztése mellett további előnye is van a szókereső rejtvénynek. Fokozza a látásélességet, a betűk közötti nyomozás valódi szemtorna is egyben. Ez az aktív tréning erősíti a szemet és edzi a látóidegeket. Így aztán nem csoda, hogy könnyebb és gyorsabb lesz az eligazodás az apróbb részletek között, javul a látás.

Jó tudni, hogy a számítógép képernyőjén nem annyira hasznos játék a szókereső rejtvény. Az izgalmasabb és nagyobb betűtengerek megfejtése olykor több óráig is eltarthat. Kényelmesebb és egészségesebb papírra kinyomtatott rejtvénnyel játszani, amely jól áttekinthető, lehet ide-oda vinni, fejthetjük bárhol, akár utazás közben is. Kiváló minőségű, otthoni, munkahelyi, iskolai nyomtatásra is alkalmas szókereső rejtvényeket kínálunk minden korcsoport számára. Igyekszünk a rejtvény tartalmához kapcsolódó látványos képi-grafikai megoldásokkal vonzó megjelenésű betűtengereket készíteni. A téma kiválasztásakor fontos szempont, hogy felkeltse a gyerekek kíváncsiságát.

Szókereső játék a horoszkóppal.

Az elrejtett szavakat sokszor képek nyomán lehet kitalálni és azután jöhet csak a szókeresés. A rejtőző szavak eredményes felkutatásához alaposan át kell vizsgálni a betűtengert. Ez a szórakoztató játék sikeresen fejleszti az élet minden területén fontos képességeket.

A szókereső rejtvények kedvelőinek nem szükséges ezután az újságosoknál és könyvesboltokban vadászni a lapozható játszótársakra. Webáruházunkban, a tapsi.hu boltjában a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható gyűjteményeket kínálunk. Ezek a folyamatosan készülő e-kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat. Indokolt esetben korosztályonként is csoportosítjuk a játékos fejtörőket.

A letölthető e-kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál. Ugyanakkor többször is kinyomtathatók, így nagyobb családokban és közösségekben is rendkívül gazdaságosan használhatók.

A vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása. Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Ebben a képgalériában szókereső rejtvényeket mutatunk, amelyek megnyitás után letölthetők a jobb klikk után a “Kép mentése másként…” lehetőségre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL