Kezdjük egy találós kérdéssel: Mi az, ha a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek? A megfejtés: sudoku. Azért, mert a sudoku japánul azt jelenti, hogy „a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek”. A név arra utal, hogy a rejtvényábra minden sorában, minden oszlopában és minden felosztással kijelölt területén az egyes számjegyek csak egyszer szerepelhetnek.

A sudoku lényegében 2005-ben indult világhódító útjára és hirtelen megnőtt népszerűségére jellemző, hogy 2006-ban már megrendezték az első sudoku világbajnokságot.

A sudoku legismertebb változata a 9x9-es rácsos ábra, amely kilenc 3x3-as mezőre van osztva. Ezt az ábrát kell kitölteni számokkal, 1-től 9-ig. A szabály szerint soronként, oszloponként és minden 3x3-as mezőben csak egyetlen egyszer szerepelhet minden szám 1-től 9-ig.

9x9-es sudoku ábra

A legismertebb változata a 9x9-es rácsos ábra, kilenc 3x3-as mezővel. Ezt az ábrát kell kitölteni számokkal, 1-től 9-ig: soronként, oszloponként és minden 3x3-as mezőben csak egyetlen egyszer szerepelhet minden szám. Két rejtvényt mutatunk, középen pedig az egyiknek a megfejtése látható. Vajon melyiké? Ha kitalálod, még nem vagy profi, de már egy kicsit értesz a sudoku játékhoz...

Ez a rejtvényábra, a 9x9-es négyzetrács első ránézésre talán kicsinek tűnik. A számok izgalmas világa azonban tartogat meglepetéseket. Itt sincs ez másképpen, ugyanis olyan számo ismerhetsz most meg, amely előtt érdemes  fejet hajtani. A 9x9-es sudoku lehetséges kitöltéseinek száma 6 670 903 752 021 073 000 000, azaz csaknem 6,7 trilliárd.

A hagyományos négyzet alakú sudoku legelterjedtebb változata tehát a 9x9-es. Vannak ennél kisebb verziók: 4x4-es (2x2), 6x6-os (2x3) és 8x8-as (2x4). A sudoku kisebb változatai kevesebb mezőből állnak, megoldásuk egyszerűbb. Ezek jól szolgálják a gyerekek számára az ismerkedést, a bevezetést a játékba. Ráadásul egyre kevesebb szám előre megadásával a kisebb méretű sudoku is fokozatosan nehezíthető.

Kisebb méretű sudoku.

A sudoku kisebb változatai kevesebb mezőből állnak, megoldásuk egyszerűbb. Jól szolgálják az ismerkedést a játékkalo. Ráadásul egyre kevesebb szám előre megadásával a kisebb méretű sudoku is fokozatosan nehezíthető. Gerekek számára kiválóan alkalmas a játékra.

Készül sudoku nagyobb ábrával is: 12×12-es (3×4), 16×16-os (4×4), 20×20-as (4×5) és 25×25 (5×5). Ezek jóval nagyobb kihívást jelentenek és inkább a nagyabb gyerekek, valamint a játék felnőtt szerelmesei számára hasznosak.

A hagyományos sudokunak vannak nem négyzet alakú variációi is. Több egyszerű négyzetes rejtvény "összetolásával" különféle megjelenésű, érdekes és izgalmas sudoku állítható elő. Ezek közül a legismertebb a szamuráj sudoku, amely ugyancsak több négyzetes sudoku rejtvény egyesítésével jön létre.

Az úgynevezett amőba sudoku esetében ugyanazok a szabályok érvényesek,  mint az eredetinél, de nem szabályos 3×3-as területek vannak, hanem szabálytalan, egybefüggő alakzatokban helyezkednek el a számok a nagy négyzeten belül.

Már ennyi ismetetőből is világosan kiderül: számtalan változata lehetséges a sudoku rejtvénynek a fentebb felsoroltakon kívül is, de azok főként a felnőttek részére készülnek, így azokkal itt és most nem foglalkozunk.

SUDOKU betűkkel

A sudokura szabályaira alapozva a számok helyett betűkkel is játszhatunk. Ilyen készségfejlesztő feladatok Tapsi boszorkánykonyháján is készülnek. Az agytorna mellett a betűk világának játékos megismerését, az abc elmélyítését is segítik ezek a rejtvények.

Számtalan változata szó szerint is létezik e divatos játéknak. Ez talán furcsán hangzik, de meg kell említeni azokat a rejtvényeket, amelyek a sudoku szabályaira és logikájára épülnek, ám a számok helyett betűket vagy valamilyen ábrákat használnak. Itt is végtelen a lehetőségek száma. A kisebbek számára különösen vonzó lehet ez a játék figurákkal. Először egyszerű ábrák kitöltésével megismerik a sudoku logikáját, szabályait, amelyre azután ráépíthető egy-egy bonyolultabb rejtvény. A számok helyett a főszereplők lehetnek továbbra is képek vagy betűk, de fokozatosan nehezedhet a feladat. Kitöltéskor nem szükséges az ábrát, képecskét berajzolni, elég az is, ha valamilyen azonosító jelet teszünk mellé és azés annak beírásával jelezzük, hogy hol a helye a rejtvényábrában. Ezt a megoldást szemlélteti az alábbi kép, ahol a kis állatfigurákat számokkall jelöltük és ezeket a számokat írhatjuk az ábrába a mefelelő figura helyére, így nem szükséges (bár nem is tilos)  rajzolgatással babrálni.

Sudoku a legkisebbekenek is hasznos.

A kisebbek számára különösen vonzó lehet külöünhféle figurákkal a sudoku. Az egyszerű ábrák kitöltésével megismerik a játék logikáját, szabályait, amelyre azután ráépíthetők bonyolultabb rejtvények. A számok helyett a főszereplők maradhatnak továbbra is képek vagy éppen betűk.

Hasznos foglalkoztató feladatok, készségfejlesztő rejtvények készülnek a sudokura alapozva és a számok helyett betűket alkalmazva Tapsi boszorkánykonyháján is. A betűk világának játékos megismerését, az abc elmélyítését segítő feladatok ugyanakkor egyéb készségeket is fejlesztenek, hiszen játék közben szükség van az összpontosításra és a kitartásra. A sudoku minden változata serkenti a gondolkodást, megtornásztatja az agyat és a logikai képességet is fejleszti.

A sudoku rejtvény térhódítása óta Tapsi játékos világában is szerepel és népszerűsége töretlen. Könnyen belátható , hogy ez a számjáték roppant hasznos időtöltés kicsik és nagyok számára egyaránt. Minden korosztály számára kínálunk testhezálló sudoku rejtvényeket. Odafigyelünk a vonzó kivitelezésre, a kedvcsináló megjelenésre.

SUDOKU gyerekeknek

Minden korosztály számára kínálunk testhezálló sudoku rejtvényeket. Odafigyelünk a vonzó kivitelezésre, a kedvcsináló megjelenésre. És nem is csak számokkal, hanem például srácokkal is játszhatod kedvenc agytornásztató játékodat.

A problémamegoldás képessége fontos része a korai tanulásnak, segíti a világ felfedezését. A problémamegoldó képesség tanulható. Ebben a tanulásban segítenek játékos sudoku rejtvényeink is. Aki velünk játszik jól szórakozik, miközben észre sem veszi, hogy problémák, szellemi akadályok sorát küzdi le. Egy-egy rejtvény megfejtése jelentős örömforrás lehet.

A sudoku rejtvények széles választékát kínáljuk az egyéb gondolkodásra serkentő, logikai készséget fejlesztő rejtvényeink között. A számjátékok és az agytorna kategória kiválóságait felvonultató gyűjteményes kiadvány megtekinthető és megvásárolható honlapunk piacterén, a shop menűpontra kattintva.

A letölthető kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál. Ugyanakkor többször is kinyomtathatók, ezáltal nagyobb családokban és közösségekben is rendkívül gazdaságosan használhatók. A vásárlás után azonnal letölthető kiadvány oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása.

Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Ebben a képgalériában különféle sudoku rejtvényeket mutatunk, amelyek megnyitás után letölthetők a jobb klikk után a “Kép mentése másként…” lehetőségre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL