Ha azt mondom, hogy a Kakuro olyasmi, mint a Sudoku, akkor biztosan furcsán nézel, mintha kínaiul mondanám. Pedig nem kínai, hanem japán a Kakuro és a Sudoku is. A szavak is és a játék is a távol-keleti szigetországból indult hódító útjára. A Kakuro neve arra utal, hogy ötvözi az Sudoku és a keresztrejtvény szabályait. Tehát igazi kettő az egyben játék. Érdemes megismerkedni vele, mert jó kis fejtörő, valódi agytorna, ugyanakkor remek szórakozás.

A Kakuro, más néven keresztösszeadás, tehát valóban hasonló a Sudokuhoz. Ez a különleges számtani fejtörő lényegében a számkeresztrejtvények különleges típusa. Játék során 1-től 9-ig kell beírni számokat az ábrába úgy, hogy minden külön álló sorban és oszlopban kijöjjön a sor elején és az oszlop tetején, külön mezőben feltüntetett szám.

Kakuro rejtvények

Tapsi játékos világában kialakítottunk egy jól áttekinthető formát, amelyben valódi kockák ábrázolásával érzékeltetjük a térbeli elhelyezkedést és még a sorokat és oszlopokat mutató nyilakkal is segítjük a Kakuro rejtvény átláthatóságát. Ez az ábra jól illusztrálja , milyen formában találkozhatsz nálunk a Kakuro rejtvénnyel és ezúttal a három rejtvény megoldását is megmutatjuk.

Sokféle ábra van, Tapsi játékos világában kialakítottunk egy jól áttekinthető formát, amelyben valódi kockák ábrázolásával érzékeltetjük a térbeli elhelyezkedést és még a sorokat és oszlopokat mutató nyilakkal is segítjük a rejtvény átláthatóságát. A fehér (vagy nagyon világos) mezőkben a sor vagy oszlop számainak összege szerepel. A szürke vagy színes mezőbe kerülnek a számok 1-től 9-ig. Soronként és oszloponként minden szám csak egyszer használható.

A Kakuro a gyerekek számára is hasznos készségfejlesztő játék. Könnyen elsajátítható és megszerethető számrejtvény, amely lényegében a Sudoku számrejtvény továbbfejlesztett változata: a számok egyszerű, logikus összeadása a rejtvény megfejtésének alapja, a játékfelület pedig rácsos mezőkből áll, emlékeztetve a keresztrejtvényre. Így jön tehát létre a kettő az egyben játék, amely igazán nyerő játék, érdemes neked is kipróbálni, biztosan nem bánod meg!

Kakuro rejtvény egyszerűsített ábrával.

Az ábra végletekig leegyszerűsítve is megrajzolható. Ekkor talán kevésbé látványos, ám ugyanúgy értelmezhető, ugyanúgy megmutatja a teendőt. Az egyes sorokra és oszlopokra mutató nyilakhoz tartozó (az ábrában sötétkék) számok mutatják a sorba, illetve oszlopba kerülő számok összegét.

Ez a különleges kiszámolós rejtvény a kisebbek számára remekül szolgálja az összeadás műveletének játékos gyakorlását. A nagyobbak számára egyre bonyolultabb ábrákkal tesszük izgalmasabbá és vonzóbbá a rejtvényt, amely egyben hasznos készségfejlesztő feladat. A számrejtvények legtöbbjéhez hasonlóan a Kakuro is leköti a figyelmet, megmozgatja a gondolkodást, serkeni az agyműködést. Az eredményes számoláshoz feltétlenül szükség van türelemre és koncentrációra. Láthatjuk tehát, hogy ez a szórakoztató játék sikeresen fejleszti ezeket az élet minden területén hasznos képességeket.

Ma már a nagyon különleges Kakuro rejtvények kedvelőinek sem szükséges az újságosoknál és áruházakban vadászni a lapozható játszótársakra. A tapsi.hu boltjában (shop) a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható gyűjteményeket kínálunk. Ezek a folyamatosan készülő e-kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat. Indokolt esetben korosztályonként is csoportosítjuk a játékos fejtörőket, így a számrejtvényeket és számkeresztrejtvényeket is.

A letölthető kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál. Ugyanakkor többször is kinyomtathatók, ezáltal nagyobb családokban és közösségekben is rendkívül gazdaságosan használhatók.

A vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása. Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát (shop), ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Ebben a képgalériában egyvonalas rajzokat és rejtvényeket mutatunk, amelyek megnyitás után letölthetők a jobb klikk után a “Kép mentése másként…” lehetőségre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL