Ha számolni akarsz velünk, akkor jó helyen jársz: mi szívesen számolunk veled. Persze nem elszámolásról, leszámolásról vagy beszámolásról van szó, hanem kiszámolásról. Ha velünk szeretnél számolni, akkor játékra jelentkezel. Mert nem uncsi számolgatásra várunk, hanem belemerülünk a számok játékos világába. Az izgalmas kalandok során elvarázsolt számokból építkező rejtvényekkel várunk és játék közben észre sem veszed, hogy nyakig lubickolsz a matematikában.

Ha velünk számolsz, közelről megismered a játék főszereplőit, a számokat és hamarosan rájössz: nem is olyan utálatosak, mint amilyennek első látásra gondolnád. Való igaz, hogy sokan idegenkednek tőlük, de ne hallgass rájuk, csak azért félnek, mert nem ismerik a számok titokzatos világát. Sosem voltak játszótársak, így aztán nem sikerült megérteniük őket. Te azonban szerencsés vagy: haverkodhatsz a számjegyekkel a nullától a kilencesig és a számokkal a nullától a végtelenig.

A számokkal nagyon jókat lehet játszani. Hasonlóan, mint az ábrákkal, rajzokkal vagy betűkkel. Persze másképp kell velük bánni, hiszen mások a tulajdonságaik. A számokat is fel lehet nagyítani, de nem úgy, mint egy rajzot. A betűket összeolvashatjuk, a számokat viszont összeadhatjuk, kivonhatjuk, oszthatjuk és szorozhatjuk. Ha rájössz, mi mindent tud újdonsült játszótársad, biztosan barátok lesztek. Ha megismered az általa kínált játékok szabályait, jól szórakoztok együtt.

A legegyszerűbb számtani alapműveletek (az összeadás és a kivonás ) játékos gyakorlását segíti a számháromszög, a kiszámolós négyzet és a bűvös számnégyzet.

Már a számtani alapműveletek (összeadás, kivonás, szorzás, osztás) ismerete is sok lehetőséget kínál a játékra. A kiszámolós rejtvények egy része izgalmas bújócskát kínál: egy-egy elbújt (ismeretlen) számot megtalálhatsz például egy egyszerű összeadással. Az ilyen alapon felépített számpiramis hiányzó elemeit kiszámolással keresheted meg. A hozzá kapcsolt játékszabály határozza meg, hogy milyen művelet alkalmazására van szükség.

Tapsi játékos kiszámolós világában a legkülönfélébb ábrákba ágyazott számokkal játszunk. Évtizedek óta népszerűek például a számpiramisok és a számháromszögek különböző fajtái. Látványos, vonzó, játékra csábító grafikákkal készülnek Tapsi kiszámolós rejtvényei. A készségfejlesztő feladatlapok, foglalkoztató gyűjtemények a kiszámolós rejtvények sokféle ötletes és izgalmas fajtáját tartalmazzák, mégpedig korosztályonként testreszabottan.

A számtani alapműveletek játékos gyakorlásának sokféle formáját kidolgoztuk, ilyen például a különleges számlabirintus rejtvény.

A számkeresztrejtvények egyes fajtái is ide sorolhatók, hiszen előfordul, hogy a beírandó számokat számtani műveletek elvégzésével, vagyis kiszámolással kapjuk meg. A számkereső rejtvényekben is megtalálhatók olykor a kiszámolós játék elemei: előfordul ugyanis, hogy kiszámolással, számtani műveletek elvégzése után kapjuk meg a számtengerben elrejtett számokat. A számlabirintus rejtvénytől sem idegen a számolgatás, hiszen a labirintuson áthaladva számokon lépdelünk, melyek sorrendjét esetenként összeadással vagy éppen kivonással kapjuk meg.

Számos színező

A kifestős játék, a színezés, szintén főszereplője Tapsi játékos világának. Bár a szín-játék más lapra tartozik, látszólag távol áll a számok világától, mi mégis gyakran bevonjuk a játékba.

A számrejtvények többsége tehát természetes módon ötvözi az egyszerű ismerkedést a számjegyekkel és számokkal, valamint a számok játékosságát felhasználó számtani műveletek alkalmazását, játékos gyakorlását. A kiszámolós rejtvény alapvető célja is hasonló a többi számrejtvényhez, vagyis a legfontosabb a számolás játékos gyakorolása és a számok ismeretének elmélyítése.

A kiszámolós rejtvények között meg kell említeni két különleges és világhíres számjátékos találmányt, a SUDOKU fejtörőt és a Kakuro rejtvényt. A SUDOKU immár hosszú-hosszú évek óta népszerű gyerekek és felnőttek körében. Ráadásul a gyerekek esetében nem csupán számokkal, hanem ábrákkal, képekkel is kiváló lehetőséget ad a játékra. A SUDOKU szabályait és fajtáit külön oldalon részletesen ismertetjük. A Kakuro nem olyan régen indult világhódító útjára, de a különleges számrejtvénynek rohamosan nő a népszerűsége. A Kakuro szabályait és fajtáit is külön oldalon részletesen ismertetjük, különös tekintettel arra, hogy Tapsi játékos világában teljesen egyedi, „gyermekbarát” megjelenést, sajátos külsőt dolgoztunk ki az izgalmas játék számára.

A számrejtvények legtöbbjéhez hasonlóan a kiszámolós rejtvény is leköti a figyelmet, megmozgatja a gondolkodást, serkeni az agyműködést. Az eredményes számoláshoz feltétlenül szükség van türelemre és koncentrációra. Láthatjuk tehát, hogy ez a szórakoztató játék sikeresen fejleszti ezeket az élet minden területén hasznos képességeket.

A számolás játékos gyakorlása.

A számrejtvény rejtvény a számolás gyakorlása, amely leköti a figyelmet, megmozgatja a gondolkodást, serkeni az agyműködést. Az eredményes számoláshoz szükség van türelemre és koncentrációra.

Kiváló minőségű, otthoni, munkahelyi, iskolai nyomtatásra is alkalmas kiszámolós rejtvényeket kínálunk minden korcsoport számára. Igyekszünk a látványos képi-grafikai megoldásokkal vonzó megjelenésű fejtörőket készíteni. A kiszámolós rejtvények gyűjteményét tartalmazó kiadványok honlapunk boltjában megtekinthetők és megvásárlás után letölthetők, kinyomtathatók.

Így azután már a számrejtvények kedvelőinek sem szükséges az újságosoknál, áruházakban és könyvesboltokban vadászni a lapozható játszótársakra. A tapsi.hu piacterén a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható gyűjteményeket kínálunk. Ezek a folyamatosan készülő e-kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat. Indokolt esetben korosztályonként is csoportosítjuk a játékos fejtörőket.

A letölthető kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál. Ugyanakkor többször is kinyomtathatók, ezáltal nagyobb családokban és közösségekben is rendkívül gazdaságosan használhatók.

A vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása. Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Számrejtvényeink többsége természetes módon ötvözi az egyszerű ismerkedést a számjegyekkel és számokkal, valamint a számok tulajdonságait felhasználó számtani műveletek alkalmazását, játékos gyakorlását. A tapsi.hu boltjában a vásárlás után azonnal letölthető és tetszés szerint kinyomtatható, változatosan szerkesztett gyűjtemények készségfejlesztő feladatai tartalmazzák a hagyományos számrejtvényeket és a legújabb, divatos szám-játékokat.

Ebben a képgalériában kiszámolós rejtvényeket mutatunk, amelyek megnyitás után letölthetők a jobb klikk után a “Kép mentése másként…” lehetőségre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL