Rajzot másolni jó móka. A képen látható híres festő, Pablo Picasso is biztosan egyetértene ezzel, annak ellenére, hogy ő maga nem másolta a képeit, de még csak nem is utánzott senki mást. Nem lehet azonban mindenki Picasso, maradjunk tehát annyiban, hogy jó móka rajzmásolás.

Bár ugyanúgy néz ki a másolat, mint az eredeti, mégis közelebb áll az ember szívéhez, hiszen saját készítésű. Az átmásolós játékkal nem az a szándékunk, hogy képhamisítókat képezzünk. A játék célja a hasznos időtöltés, a játékos tanulás és készségfejlesztés.

Mielőtt részletesen áttekintjük a Tapsi világában megszokott népszerű másolós játékot, érdemes ráhangolódni a témára, ezért egy kicsit bemelegítünk. Pontosan azért jó ez, mert például pontok segítségével nagyon egyszerűen lehet pontos másolatot készíteni egyszerű vonalas ábrákról.

Pontosan arról van szó, hogy apró pontokat több sorban sűrűn egymás mellé helyezünk. Az így kapott pontos mezőt lemásoljuk és a kettőt egymás mellé tesszük. Ezután az egyik mezőben, különböző pontok összekötésével, egyszerű ábrát rajzolunk. Ezzel készen is van a rejtvényünk, kezdődhet a játék! Át kell másolnunk a megrajzolt ábrát a csak pontokat tartalmazó üres mezőbe. Csak egy jól kifaragott ceruza és körültekintés kell hozzá. Kulcskérdés a megfelelő pontok megtalálása.

másolás pontokkal

Pontok segítségével nagyon egyszerűen lehet pontos másolatot készíteni.

Ha a pontokat pontosan követtük és ugyanúgy kötöttük össze azokat, akkor pontosan ugyanolyan ábrát kapunk. Készen van a pontos másolat! A pontos másolás fejleszti a koncentrációt, csiszolja a kézügyességet és javítja a ceruzavezetés biztonságát. Összetettebb ábrák rajzolásával, nehezíthetjük némileg a feladatot, ám ez az egyszerű másolási technika inkább csak a bemelegítést szolgálja.

Az egyszerű „pontos” másolás önmagában is rendkívül hasznos tevékenység, hiszen leköti a figyelmet, megmozgatja a gondolkodást, serkeni az agyműködést. Átmásolás közben szükség van türelemre és koncentrációra. Láthatjuk tehát, hogy ez a szórakoztató játék sikeresen fejleszti ezeket az élet minden területén hasznos képességeket. Emellett további előnye is van a másolós játéknak: fokozza a látásélességet, a pontok közötti nyomozás valódi szemtorna is egyben. Ez az aktív tréning erősíti a szemet és edzi a látóidegeket. Így aztán nem csoda, hogy könnyebb és gyorsabb lesz az eligazodás az apróbb részletek között, javul a látás.

másolás négyzetráccsal

A négyzetrács besatírozott elemeit kell átmásolni az üres mezőbe.

Ugyanezeket a fontos képességeket dolgoztatja meg és fejleszti a másik, hasonlóan egyszerű, de nagyszerű másolós játék, amelyben egy négyzetrács pár négyzetét besatírozva valamilyen elrendezést alakítunk ki.  Ezt a mintát kell átmásolni egy üres négyzetrácsba. Lehet egyszerű feketére satírozás a feladat, de akár a színek is szerepet kaphatnak, hiszen így még érdekesebb, izgalmasabb és összetettebb lesz a játék.  A letölthető gyűjteményeink ilyen feladatot tartalmazó oldalain az átmásolásra készített ábránál a besötétített mezőkben a javasolt színre jellemző betűt írunk.

Átmásoló

A változatosság kedvéért kis körökből szőtt háló is szolgálhatja a készségfejlesztő másolást.

A változatosság kedvéért a négyzetrács helyett használhatunk kis körökből szőtt hálót is. Az egyes részletek helyének meghatározása és annak precíz átmásolása itt is kulcskérdés. Minden ugyanúgy működik ezúttal is, mit az előzőekben, csupán a rejtvény ábrája, a feladat képi megfogalmazása más.

A rácsos másolás során egy négyzetrácsot helyezünk a rajzra, majd egy alá (fölé, mellé) rajzolt ugyanolyan méretű, de üres rácsra átmásoljuk a képet. A rács segíti az egyes rajzrészletek helyének pontos azonosítását. Másolás közben lépésről lépésre, azaz négyzetenként haladunk. A rácsos másolás lényege: sokkal könnyebb egy-egy kis részlet tartalmát áttekinteni és pontosan lemásolni, mint egyben az egész képet. A rács használatával a másolt rajzok aránya és elrendezése sokkal pontosabb lesz. Tehát a rács segítségével tökéletesebb másolatot készíthetünk. A legkisebbeknek úgy segíthetünk, hogy üres rácsba, vagyis a másolati mezőbe, pár négyzetet előre kitöltünk. Ezzel a módszerrel segíthetjük a nagyobb vagy gyakorlottabb játszótársainkat is: különösen bonyolult, összetett rajz másolásánál szintén jól jöhet a másolati mező egy-egy részletének előre berajzolása.

Rácsos átmásoló

A rácsos átmásolás kis részletekből építkezik és játék közben feltárul a nagy kép tervezésének folyamata.

A másolás próbára teszi és fejleszti a megfigyelő-képességet, a koncentrációt és a kézügyességet. A gondos odafigyelést, összpontosítást igénylő rajzolás növeli a ceruzavezetés biztonságát. A rácsos átmásolás valójában kis részletekből építkezik. Játék közben feltárul a nagy kép tervezésének folyamata: a rejtvényfejtő játékos eközben alkotóvá válik. A végén már saját műveként tekint a másolás során egymáshoz illesztett négyzetes puzzle darabkákból összeállt képre.

A ráhelyezett rács segítségével nem csupán egyszerű másolat készíthető. A berácsozott képet másolással nagyíthatjuk, esetleg kicsinyíthetjük. A módszer teljesen hasonló, ugyanaz a folyamat. A képet nagyon vékony vonalakkal berácsozzuk, a mellé helyezett üres rácsot, a másolati mezőt viszont nem ugyanakkorára készítjük, hanem felnagyítjuk, vagy éppen lekicsinyítjük. Ezáltal másoláskor az egyes négyzetekbe kerülő részletek is nagyobbak vagy kisebbek lesznek. A végére tehát a nagyobb rács esetén felnagyítottuk, a kisebb rácsú mezőbe másolva viszont lekicsinyítettük a rajzot. Izgalmas játék kerekedhet ebből, ha a feladathoz valamilyen játékos rajzot készítünk és történetet fűzünk hozzá, amelyet a nagyítással vagy kicsinyítéssel szeretnénk illusztrálni, esetleg kihangsúlyozni. A bolhából persze nem lehet elefántot csinálni ezzel a módszerrel, viszont egy gyáva macska képzeletében óriásira nőhet az egér, vagy például házimacska méretűvé kicsinyítheti a varázsló az oroszlánt.

Az átmásolós rejtvény elkészítéséhez érdekes témájú és jól kivehető vonalvezetéssel készült rajzok kellenek. Ugyanakkor nagyon fontos a ráhelyezett rács mérete. A túl nagy négyzetekből álló rács keveset segít, míg a nagyon kicsi négyzetekkel zavaros lesz a kép, elaprózódik és bonyolult lesz a másolás. A másolandó rajz összetettsége, bonyolultsága is fontos szempont a rács optimális méretének megadásakor.

másolás és nagyítás

a másolásra megadott rajzok és az elkészült másolatok tetszés szerint kiszínezhetők

A színezés és kifestés ugyan más lapra tartozik, honlapunk SZÍN-JÁTÉK oldalának témája, ám érdemes itt is megjegyezni, hogy a másolásra megadott rajzok és az elkészült másolatok tetszés szerint kiszínezhetők. A sok kis Leonardo és Picasso nyugodtan valljanak színt. Nem árt tehát, ha valahol a közelben lapulnak a színes cerkák is.

A kellő gyakorlattal, megfelelő körültekintéssel és alkalmas rajzokkal elkészített ábrákkal a kopírozós játék során kiváló másolatok készíthetők. Igényes és egyedi feladatlapokat minden korosztály számára kínálunk honlapunk boltjában. Így azután rejtvényeink kedvelőinek már nem szükséges az újságosoknál és áruházakban vadászni a lapozható játszótársakra. A tapsi.hu boltjában a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható gyűjteményeket kínálunk. Ezek a folyamatosan készülő kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat. Indokolt esetben korosztályonként is csoportosítjuk a játékos fejtörőket.

A letölthető kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál. Ugyanakkor többször is kinyomtathatók, ezáltal nagyobb családokban és közösségekben is rendkívül gazdaságosan használhatók.

Átmásoló rejtvényekből a tapsi.hu boltjában vásárlás után azonnal letölthető és tetszés szerint kinyomtatható e-kiadványokat is készítünk. A készségfejlesztő feladatlapok gyűjteménye az átmásolós játékok teljes választékát kínálja, minden korosztály számára. Átmásoló rejtvényeket nagy számban tartalmaznak a képes rejtvényekből vegyesen összeállított foglalkoztató kiadványok, rejtvényes feladat-gyűjtemények is.

A vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása. Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Ebben a képgalériában átmásolós rejtvényeket és rajzokat mutatunk, amelyek megnyitás után letölthetők a jobb klikk után a “Kép mentése másként…” lehetőségre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL