Ez a fejtörő a legelterjedtebb szórejtvény. Sok fajtája van, a közös vonásuk, hogy a szavak keresztezik egymást. A keresztezéseknél közös betűk vannak, amelyek segítik az ábra kitöltését.

Sokféle ábra és kitöltés

Az ábra felépítése, a kitöltés módja és a játék szabálya számtalan lehetőséget kínál. Ezek alapján különböztetjük meg a keresztrejtvény egyes fajtáit.

skandi és képes

Kedvelt a skandináv tipusú rejtvény, de nálunk a legnépszerűbb a képes keresztrejtvény. Kedvelt szereplő a szótagokból építkező és a számokkal jkelölt betűk alapján kitölthető rejtvények.

Segítség a gyerekeknek

Tapsi világában elterjedt megoldás, hogy a szokásos szöveges meghatározás után zárójelben megadjuk a beírandó szó betűit keverve vagy abc-sorrendben.

számkeresztrejtvény

Számkeresztrejtvény

Izgalmas és hasznos játék a számkirakó keresztrejtvény...
bővebben

Ajánlatunk

A népszerű szókeresők Tapsi világában is főszereplők:

A keresztrejtvény a legnépszerűbb szórejtvény és sok fajtája van. Mindegyik változat közös vonása, hogy a szavak keresztezik egymást. A vízszintesen és függőlegesen beírt szavak kereszteződésekor a közös betűk segítenek a kitöltésben. Az ábra felépítése, a kitöltés módja sok lehetőséget kínál. Ezek alapján különböztetjük meg a keresztrejtvény egyes fajtáit. Itt azokat ismertetjük, melyek Tapsi játékos világában a legnépszerűbbek.

A keresztrejtvény, sok más fejtörőhöz hasonlóan kiválóan alkalmas a játékos tanulásra. Tehát nem csupán kellemes és szórakoztató időtöltést kínál, hanem gyarapítja a szókincset és ismeretet terjeszt. Ugyanakkor fejleszti a kombinációs képességet, segíti a kifejezőkészséget és a helyesírást.
Játék közben nem csak információt közvetít, hanem a megfejtésekkel például bölcsességeket, verssorokat, mondókákat, közmásokat ismertet, vagy éppen egy levadászott poénnal megnevettet.

Gyarapodó ismeret és szókincs 

A legkisebbek számára már az egyszerű szókereszteződések is izgalmas játékok, így hatékonyan ráépíthető a készségfejlesztés. A szókincs gyarapodásával és a kombinációs készség fejlődésével a későbbiekben egyre terjedelmesebb ábrákkal és szerteágazó témákban készíthetők különféle keresztrejtvények.

A hagyományos keresztrejtvény ábrája négyzetrács, amely különböző méretű lehet. A vízszintesen és függőlegesen beírandó szavak elhatárolását általában fekete négyzetek jelzik a rácsszerkezetű ábrában. A sorok és oszlopok számozottak. Beszámozzuk a bekerülő szavakhoz tartozó meghatározásokat is, innen tudható, hogy melyik szó hová való az ábrában.

A gyerekek esetében egészen egyszerű, általuk ismert szavakat és gondosan körülírt meghatározásokat adunk.

További könnyítésül szívesen alkalmazzuk azt a megoldást, amikor a szöveges meghatározás után zárójelben megadjuk a beírandó szó betűit keverve vagy abc-sorrendben. Ez a módszer Tapsi játékos világában is népszerű.
Alkalmanként még az is előfordul, hogy egyáltalán nem fogalmazzuk meg a vízszintesen és függőlegesen beírandó szavak meghatározását, hanem csak a szavak betűit adjuk meg összekeverve. Letölthető, kinyomtatható kiadványaink között ezekből a változatokból is válogathat ki-ki kedvére Tapsi piacterén.

Egyszerűen vonzó

Nagyon népszerű típus a skandináv keresztrejtvény. A skandi esetében a meghatározásokat a beírandó szavak közötti fekete négyzetek helyén, vagy az ábra megfelelő oldalán soroljuk fel. Itt a meghatározások tömörek, hogy a szűk helyen elférjenek. Az egyik legkönnyebben fejthető rejtvénytípus, ugyanakkor kissé lustává teszi a fejtőt. Itt előfordul, hogy meghatározások helyett a megfejtendő szó kevert betűi szerepelnek.

Szókirakós

Szókirakós

A szókirakó keresztrejtvény egyszerűsége miatt különösen vonzó a gyerekek körében. Nem csoda, hiszen a játékszabály világos, könnyen érthető. Itt nincsenek szöveges meghatározások, nincsenek képek, nincsenek keverve megadott betűk, nincs semmi, csak az ábra és a beírandó szavak.

A szavakat megadhatjuk csoportosítva, például hosszúságuk, azaz betűik száma alapján. Nagyobb méretű rejtvényeknél ez a leginkább elterjedt megoldás, hiszen így valóban jól áttekinthető a szavak felsorolása.
A kitöltést a szavak hossza, esetleg egy előre beírt szó vagy néhány betű segítheti.

Olykor nem is szükséges előre beírni semmit, mert például csak egyetlen tízbetűs szó van a beírandók listáján. Ezt illik észrevenni a játékosnak, majd azonnal beírva az ábrába, máris van tíz betűje. Ezután már a legtöbbször adják magukat a keresztező sorokba illeszthető szavak…

A megadott és beírandó szavak kapcsolódhatnak közös témához.

Kimeríthetetlenek a lehetőségek: kalandozhatunk például a tudomány, a művészet, az irodalom, a sport, a zene, a szórakozás világában. Megjelenhet az ábra mellett egy vers vagy egy mondóka és annak kiemelt (pl. aláhúzott) szavai kerülnek az ábrába.

A végén csattan a megfejtés

Fokozhatjuk az érdeklődést, ha a kitöltéssel nem ér véget a játék, hanem például az ábrába került egyes betűkből összeáll vagy összeállítható egy újabb megfejtés. Gyakran a beírandók közé plusz szavakat csempészünk, melyekre ugyan nem lesz szükség, ám ezekből a kitöltés után megmaradt szavakból rakható össze a megfejtés. Ha a téma érdekes, esetleg időszerű és a megfejtés is ösztönző, akkor biztosan sikeres a rejtvény.

A sokszínű tartalom mellé ötletes ábrákat készíthetünk. Megjelenését alakíthatjuk a témához: ha például virágok nevét soroljuk fel, akkor formálhatjuk virágsziromhoz hasonlóra, vagy beágyazhatjuk egy odaillő képbe.

Nagy képes keresztrejtvény.

Ez itt a népszerűségben verhetetlen képes keresztrejtvény egy jellemző példánya. A számozott képek alapján tölthető ki az ábra. A kicsiknek néhány ábrával, a nagyobbaknak terjedelmes ábrával és sok képpel.

A keresztrejtvények közül a gyerekek körében kétségkívül a legnépszerűbb és Tapsi játékos világában is évtizedek óta verhetetlen a képes keresztrejtvény. A játékszabály leírásán kívül más szövegre itt nincs szükség, mivel a számozott képek alapján beírhatók a szavak a képekkel azonos a számú sorokba és oszlopokba. A hosszú évek tapasztalata nyomán kialakult és letisztult stílusban, karakteres, jól kivehető, beszédes képekkel, rajzokkal, grafikákkal készítjük ezeket a népszerű rejtvényeket.

A képes keresztrejtvény minden korosztály képességeire és igényeire rászabható. Ennek alapján gazdag választék található ajánlatunkban: korcsoportonként kínálunk képes rejtvényekből összeállított gyűjteményeket, amelyek megvásárolhatók honlapunk boltjában, azután kiváló minőségben letölthetők és tetszés szerint kinyomtathatók. A helyes kitöltés sikerélménye mellett olyan vonzó megfejtéseket is kínálunk, mint például a népszerű poénvadászat.

Számokkal kódolt betűk

Szintén kedvelt a gyerekek körében és Tapsi játékos világában is elterjedt típus a betű-szám keresztrejtvény. Ábrájában a beírandó szavak helyét, vagyis az üres négyzetek mindegyikét beszámozzuk. Minden szám egy-egy betűt helyettesít. A játék lényege, hogy az azonos számok azonos betűket jelölnek.

Ez a különleges keresztrejtvény kódfejtésnek is tekinthető, ahol lényegében számokkal kódoljuk a betűket.

A kisebbek számára készülő rejtvényeknél a teljes kódot megadjuk: az ábra mellett feltüntetjük az egyes számokhoz tartozó betűket. Jó módszer ez a számok és betűk azonosításának gyakorlására, ám a nagyobbak számára nem jelent különösebb kihívást, hiszen cseppet sem kell agyalni a megfejtés során.

A nagyobb gyerkőcök és a rutinosabb vagy bátrabb kicsik számára fokozatosan nehezítjük a feladatot. Egy-két betű eltitkolásával már morfondírozásra késztetjük az ifjakat, hiszen maradnak üres helyek az ábrában. Nincs azonban nagy baj, mivel ebben a játékban is értelmes szavakat alkotnak az ábrában szereplő betűk. Ezért aztán a rendelkezésre álló szókincs, valamint egy kis agytorna és fantázia segítségével kikövetkeztethető, milyen betűt azonosíthat az üres árválkodó szám.

  • A legnehezebb betű-szám keresztrejtvény esetében már csak néhány számhoz tartozó betűt adunk meg. Ilyenkor nem kell külön kód az ábra mellé, nem szükséges külön megadni összetartozó betű-szám párokat, elég beírni az ábrába néhány betűt, esetleg egy szót, amelynek betűi már elvezethetnek a kódfejtés kulcsához.

Tapsi világától nem idegen a varázslat. Nem vagyunk ugyan varázslók, és Csiri bácsit sem foglalkoztatjuk, de egy kis trükk belefér. Ezért aztán készítünk bűvös keresztrejtvényt is. Ennek ábrája egy számozott sorokból és oszlopokból álló négyzetrács. Attól bűvös a rejtvény, hogy vízszintesen és függőlegesen is ugyanazok a szavak kerülnek bele. A megfejtéshez nem kell varázspálca, csak egy kis türelem, fantázia, kreativitás.

Érdemes megemlíteni, mert valóban különleges csemege és Tapsi rejtvénytárában is előfordul a szótagkeresztrejtvény. Ebben a játékban a beírandó szavak szótagjait adjuk meg. Egy részüket előre beírjuk az ábrába, a többit pedig megadjuk (általában) abc-sorrendben az ábra mellett. Az ábrát a keresztrejtvény általános szabályai szerint kell kitölteni, vagyis vízszintesen és függőlegesen is értelmes szavakat kell alkotni a szótagokból.  Ez úgy történhet, hogy megkeressük az ábrából kiemelt szótagok helyét. Akkor kerülnek jó helyre, ha az előre beírt szótagokkal együtt értelmes szavakat alkotnak soronként és oszloponként is.

Izgalmas kettő az egyben

Rendkívül érdekes és különleges keresztrejtvény, amelyhez nem adunk meg sem szavakat, sem meghatározásokat, pusztán egy négyzetrácsban elhelyezett betűtengerrel találkozunk. A rejtvény megfejtése szókereséssel kezdődik, melynek során a vízszintesen és függőlegesen rejtőző szavakat elválasztó felesleges betűket kihúzzuk és helyüket fekete négyzetre satírozzuk. És láss csodát: a játék végére egy keresztrejtvény bontakozik ki a betűtengerből! Ezért szerepelnek a Tapsi világában ezek a különleges rejtvények „Kettő az egyben” címmel. Találó a megnevezés, hiszen ez az izgalmas keresztrejtvény egyben szókereső játék is.

A keresztrejtvények népes családja mindig is népszerű volt a lapozható játszótársak olvasói körében. Ezután azonban már a keresztrejtvények kedvelőinek sem szükséges az újságosoknál és áruházakban vadászni a lapozható játszótársakra. Webáruházunkban, a tapsi.hu boltjában a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható gyűjteményeket kínálunk.

A folyamatosan készülő e-kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat. Indokolt esetben korosztályonként is csoportosítjuk a játékos fejtörőket. A szülők, nagyszülők, tanárok, óvónők és más gyerekekről gondoskodó felnőttek számára is hasznos segítség lehet a sok gondosan szerkesztett letölthető és kinyomtatható gyűjteményes kiadvány.

A letölthető e-kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál.

Az online vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása.

Igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

s

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

kapcsolódó kiadványok a piactérről