Szólánc... Ízlelgetem a szót és hirtelen az eszterlánci cérna jut eszembe. Oppá! Átköltöm a régi gyermekdalt:
- Lánc, lánc, szólánc, szavakból áll ám a lánc.
No lám, milyen igaz! Nem úgy, mint az eredeti. Abban ugyanis az eszterláncnak köze az Eszter névhez. Az átkölteménynek viszont minden szava igaz, hiszen szavakból áll a szólánc...

t

Kisiskolásoknak

A szólánc különösen a 6-8 évesek körében népszerű. Érdemes ezt kihasználni, mivel éppen számukra a leghasznosabb a szólánc fűző betűjáték.

?

Úgy is mint társasjáték

Szólánc fűzése társaságban is szórakoztató. Élőszóban fűzhető: például valaki mond egy szót, a következő pedig a szó utolsó betűjével kezdődő új szót mond és így tovább...

Ősi labirintuskő

Silo király 1200 éves sírköve titokzatos szórejtvény...
bővebben

Ajánlatunk

A szójátékok Tapsi világában is fontos szereplők:

A szólánc rejtvény a szókincsgyarapító játékok családjába tartozik. Gyakori változata, amikor egy megadott szótól a másikig úgy kell eljutni, hogy a közbeiktatott szavakban csak egy betűt szabad megváltoztatni.

Egyszerű szólánc rejtvényHát akkor lássunk neki!
Feltehetjük például a kérdést:
Hogyan lesz a tökből bab?
Hát így:
TÖK - BÖK - BAK - BAB

A játék persze bonyolítató, lehetnek hosszabb szavak és hosszabb szólánc is. Látványos grafikai megoldásokkal még vonzóbbá tehető a szólánc rejtvény. Az ábrákból kiderül, melyik szótól melyik szóig kell eljutnunk és hány lépésből tudjuk végrehajtani a feladatot, vagyis adott a szólánc hossza.

Csavaros szólánc

Van a szólánc rejtvénynek olyan változata is, amelyben megadott szavakat záró- és kezdőszótagjaik egyeztetésével kell szóláncba fűzni. Ezeket szótagláncnak is szokás nevezni.
Mutatunk erre egy olyan példát, ahol ráadásul úgy kell összefűzni helyes sorrendbe a megadott szavakat, hogy a szólánc zárószava után odailleszthető legyen ismét a kezdőszó.

A megadott szavak:
CSAVAR, SAMU, HARCSA, VARSA, MUHAR.
A megoldás:
MUHAR - HARCSA - CSAVAR - VARSA - SAMU.

Szintén szólánc rejtvénynek tekintjük azt a szókincsgyarapító játékot, amelyben a megadott szavakhoz olyan közös kezdőbetűt kell találni, amely mindegyikből új értelmes szót varázsol. Például megadjuk a következő szavakat: alom, arab, eres, él, önt. A megfejtés: ha mindegyik elé teszünk egy „d” betűt, akkor új értelmes szavakat kapunk.

Szólánc társasjáték

Szólánc fűzése társaságban is szórakoztató játék lehet. Milyen a szólánc, mint társasjáték?
Bizonyára sokan ismerik azt a változatot, amikor, valaki mond egy szót, a következőnek pedig a szó utolsó betűjével kezdődő új szót kell mondania és így tovább, vagyis: minden új szónak az előző szó utolsó betűjével kell kezdődnie. Ez nehezíthető azzal, hogy egy témakörbe préseljük a szavakat, például csak állatokat, vagy híres embereket lehet megnevezni.

Szólánc betűtengerben

Érdekes és különleges betűjáték a megadott szavak összefűzése szólánccá a betűtengerben.

A Tapsi rejtvényei között ennek a szólánc típusnak a papírra vetett formáját honosítottuk meg. Egy igényes grafikai megoldással elkészített (pl. kör alakú, kígyózó, négyzethálós stb.) tetszetős ábra elejére beírunk egy szót és a többi beírandót pedig az ábra mellett felsoroljuk. Itt tehát nem kell a kigondolni odaillő szavakat, csak kiválogatni és sorba rakni a megfelelőket.
A játék lényegéből következik, hogy az előre beírt szó utolsó betűjével kezdődő szót kell utána írni. Ha több olyan is van a megadottak között, akkor a hossza alapján kikövetkeztethető, hogy melyik illik oda. Ugyanis a szavak hosszát megmutatják az ábrában a kiemelt (pl. szürkével jelölt) betűhelyek, ahová a beírandó szó első és utolsó betűje kerül.
A szólánc úgy alakul ki, hogy a kiemelt mezőbe került betű két szóhoz is tartozik, hiszen az előbb álló szó utolsó betűje egyben az utána következő szó első betűje.
Kicsit nehezíthetjük, vagy inkább érdekesebbé tehetjük a rejtvényt, ha nem a legelső szót, vagyis nem a szólánc első láncszemét adjuk meg, hanem a közepére írunk be egyet. Természetesen így is megfejthető a rejtvény, sőt ebben az esetben mindkét irányba elindulhat a szólánc-fűzés.

Sokféle változat lehet

Egy másik szólánc rejtvény szintén régi hagyományra épül: a szavak kezdőbetűje az abc sorrendet követi. Tehát az első szó „a” betűvel, a második, „b” betűvel, a harmadik „c” betűvel kezdődik és így tovább haladhatunk egy darabig. Témakör megjelölésével itt is nehezíthetünk. Ha esetleg állati témát jelölünk meg, akkor például ilyen lehet a szabály szerinti szólánc: antilop, borz, cápa, csiga, denevér stb.
Rejtvényeink között szerepelnek ilyen feladatok is. Ebben az esetben is egy megadott ábrát kell kitölteni, amelyben (valahol) megadunk egy szót és annak alapján kell összefűzni a szóláncot. Az ábra mellett megadott szavakat a játékszabálynak megfelelően összefűzve készíthetjük el a szóláncot.

Betűs homokóra

Sokak kedvenc szólánc rejtvénye a betűs homokóra. Ennek a játéknak az ábrája egy homokórához hasonlít: lefelé karcsúsodik, egészen elvékonyodik, aztán ismét hízik.

Tapsi egyik kedvenc szólánc rejtvénye a betűs homokóra. Ennek a játéknak az ábrája egy homokórához hasonlít: lefelé karcsúsodik, egészen elvékonyodik, aztán ismét hízik. Amíg a homokórában lepergő homokszemek a perceket számlálják, addig a betűs homokóra rejtvényben lepergő betűk a szavakat számlálják. Induljunk el például fentről egy ötbetűs szóval. Lefelé haladva a homokóra ábrájának minden sorában lepereg egy betű. Így azután az ötödik sorban már csak egyetlen betű marad. Tovább haladva lefelé, soronként egy-egy betű adódik a szavakhoz, így visszahízik a homokóra alakú ábra: a kilencedik sorban ismét ötbetűs szó alakul ki. Különlegessége ennek a szóláncnak, hogy lefelé haladva minden sorban csak egyetlen betű változik. Egy darabig lepereg egy betű, azután pedig hozzá adódik. A középen található egyetlen betűt adjuk meg előre. A többit meghatározások alapján lehet megfejteni. Mivel mindig csak egy betű változik, már egyetlen kitalált és beírt szó is sokat segít a további szófűzésben.

Az ötbetűs szóval kezdődő és végződő betűs homokóra például így nézhet ki fentről lefelé haladva:
FELÉG-ELÉG-LÉG-LÉ-É-ÉP-KÉP-KÉPE-KÉPES.
Ebben a szólánc rejtvényben eljutottunk a FELÉG-től a KÉPES-ig. És aki képes megfejteni, nem ég le.

A szólánc különösen a 6-8 évesek körében népszerű. Érdemes ezt kihasználni, mivel éppen számukra a leghasznosabb a szólánc fűző betűjáték. Persze a nagyobbak is szívesen fejtik ezt a rejtvényt, ha a szólánc-fűzés tartalma, megjelenése és bonyolultsága vonzó számukra. A szólánc rejtvényeket gazdag, szókincsgyarapító tartalommal, változatos formában, jól áttekinthető ábrákkal és grafikákkal illusztrált gyűjteményes kiadványban kínáljuk honlapunk piacterén.

Letölthető szóláncok

Ma már a szólánc rejtvények kedvelőinek sem szükséges az újságosoknál és áruházakban vadászni a lapozható játszótársakra. A tapsi.hu boltjában a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható gyűjteményeket kínálunk. Ezek a folyamatosan készülő kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat. Indokolt esetben korosztályonként is csoportosítjuk a játékos fejtörőket.

Letöltés és nyomtatás

A letölthető kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: olcsóbbak nyomdában készült társaiknál.
Többször is kinyomtathatók, így nagyobb családokban és közösségekben is gazdaságosan használhatók.
A vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag.
Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása.

Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

s

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Ebben a képgalériában szólánc rejtvényeket mutatunk, amelyek megnyitás után letölthetők a jobb klikk után a “Kép mentése másként…” lehetőségre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL

INGYENES HOZZÁFÉRÉS

LÁTOGASS A jÁTSZÓTÉRRE!

Örülünk, hogy érdekel a Játszótér. Ugorj be, helyezd magad kényelembe és tájékozódj a lehetőségekről. Különböző színű ajtók mögött várnak a prémium oldalak, extra tartalommal. Online fejthető rejtvényeket is kínálunk. És még Tapsi klubtag is lehetsz!
Kopogtass be a Játszótérre:

Bocs!

A játszótér kínálata folyamatosan frissül

A prémium oldalak extra tartalma folyamatosan gyarapodik. A nyomtatható fejtörők mellett online megfejthető rejtvényeket is kínálunk.