Jó játék a játék a betűkkel. Tapsi világában erről többféle rejtvény is meggyőzi az embert. A vége mindig ugyanaz: addig kavarunk a betűkkel, amíg szavakká állnak össze. A szavakból pedig már akármi is lehet. Így aztán nem véletlen, hogy a betűválogatós játékokat is a szórejtvények családjába soroljuk. Abba a kategóriába, ahová a keresztrejtvény, a szókereső, a titkosírás, a betűfonat, a betűlabirintus és a szólánc is tartozik.

Ha ismered a betűket, akkor jó neked, mert bármikor játszhatsz velük. Mi a legegyszerűbb és legnagyszerűbb játék a betűkkel? Az olvasás. Ha nem vetted volna észre most is éppen ezt csinálod. Én azt játszom, hogy leírtam ide ezt a szöveget, te pedig azt játszod, hogy elolvasod. Ez egy olyan játék, amelyben mindenki nyer. Én örülhetek annak, hogy megoszthattam veled a gondolatomat, te pedig örülhetsz annak, hogy megismerhetted a gondolatomat. Eddig talán nem is sejtetted, hogy gondolatolvasó vagy.

A betűválogató rejtvényekből is készítünk különböző fajtákat. Van azonban egy közös jellemzőjük: mindegyik esetben a végletekig, vagyis a betűkig leegyszerűsítjük a játékot. A rejtvények egyes típusai abban különböznek, hogy honnan válogathatod és hogyan válogathatod össze a betűket szavakká, mondatokká.

Amikor az ábrában egy ömlesztett betűkupacot látsz és abból kell kiválogatni például egy vicc poénját, akkor kell valami szabály, ami alapján elvégezhető a betűválogatás. Ez lehet például az, hogy húzd ki az ábrából a kettőnél többször látható betűket. Ilyenkor csak az egyszer és kétszer szereplő betűk maradnak, ha azokat összeolvasod, megkapod a megfejtést.

Gyakori és népszerű változat a rajzos betűválogató rejtvény. Az egyes ábrák, képek mellett egy-egy számozott üres mezőt, például egy számozott kört helyezünk el. Megnevezed, amit a képen látsz és abból a szóból kell kiemelned egy betűt. A kép melletti üres mező számozása mutatja meg, hogy a szó hányadik betűjét kell odaírnod. A végén a kiemelt betűk adják a megfejtést.

Olyan betűs rejtvényt is készítünk, melyben a felsorolt betűk közül valamilyen egyszerű szabály szerint kell kiválogatni a megfelelőket. Először is ezt a szabályt kell megfejteni. Előfordulhat például, hogy minden második betűre vagy minden harmadikra lesz szükség. A kettő kombinációja is lehetséges: először a második betűt emeljük ki, azután a harmadikat, majd megint a másodikat és így tovább. Lehet olyan is, hogy mindig eggyel többet emelünk ki és azokból áll össze a megfejtés. Minden lehetséges variációt lehetetlen felsorolni, de a szemfülesek biztosan rájönnek a megoldásra.

Szeretjük azt a betűválogató rejtvényt is, amelyben a vonzó megjelenésű rajzos grafikában látható betűkön lépegetve válogathatók ki a megfejtés szövegének betűi. Segítségül mindig megadjuk, hogy melyik betűtől melyik betűig kell eljutni. A helyes utat megtalálva, a közben érintett betűkből adódik a megfejtés szövege.

A betűválogató rejtvény minden fajtája játékosan segíti az eligazodást a betűk világában, igényli az odafigyelést, a türelmet, a problémamegoldó képességet és a koncentrációt. A készségfejlesztő foglalkoztatás, a hasznos időtöltés egyben izgalmas játékot és kellemes kikapcsolódás is ígér. Különösen akkor, ha érdekes a rejtvény témája, ha felkorbácsolja a kíváncsiságot.

Tapsi rejtvénykészítő műhelyében ennek megvan a hagyománya és rendelkezésre áll a szükséges tapasztalat is. Ezek segítségével a betűválogató rejtvények számtalan ötletes, érdekes és izgalmas fajtáját dolgoztuk ki, melyek teljes körű, részletes bemutatására itt most nem vállalkozhatunk. A betűválogató rejtvények különböző változatai immár három évtizede fellelhetők a Tapsi lapcsalád különféle nyomtatott kiadványaiban. Most már azonban nem kell vadászni rájuk az újságosoknál és a könyvesboltokban, hiszen könnyedén elérhetők oldalunk piacterén. Gondosan szerkesztett válogatást készítettünk, amelyben minden korosztály megtalálja a kedvére valót. A különféle betűrejtvényekből összeállított gyűjtemények bőségesen tartalmaznak betűválogatót is.

Webáruházunkban a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható e-kiadványokat kínálunk. Ezek a folyamatosan készülő e-kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat. Indokolt esetben korosztályonként is csoportosítjuk a játékos fejtörőket.

A letölthető e-kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál. Ugyanakkor többször is kinyomtathatók, így nagyobb családokban és közösségekben is rendkívül gazdaságosan használhatók.

A vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása. Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!