Ha gyakran találkozol keresztrejtvénnyel és nincs kedved vele játszani, de nem akarod megsérteni, akkor megnyugtatásul például azt mondod neki: - Jól van, öreg keresztrejtvény, legközelebb számolok veled!

Akkor hirtelen megtörténik a csoda. Átváltozik a keresztrejtvény és jókedvűen azt feleli: - Oké haver, itt várlak!

És csak nézel tátott szájjal, mert a varázslat nyomán egy másfajta keresztrejtvény tárul eléd, melyben mindenütt csak számok szerepelnek. A számkeresztrejtvények hasonlóak a keresztrejtvényekhez, ám itt nem szavakkal, hanem számokkal kell kitölteni az ábrát. Minden üres mezőbe egy-egy számjegyet kell írni, többjegyű szám nem kezdődhet 0-val. Ez eddig rendben is van. Nem mindegy azonban, hogy mi alapján tölthetjük ki az ábrát. A számok izgalmas világa több lehetőséget is kínál a rejtvény elkészítésére. Így aztán a számkeresztrejtvénynek több típusa alakult ki.

A számkirakó keresztrejtvény ábráját a megadot számokkal kell kitölteni. Az induláshoz beírunk egy számot.

A legegyszerűbb megoldás a számkirakó keresztrejtvény. A szókirakó keresztrejtvényhez hasonlít, csak itt a megadott szavak helyett a megadott számokat kell a helyükre illeszteni. Az induláshoz vagy előre beírunk egy számot, vagy pedig úgy szerkesztjük a rejtvényt, hogy kitalálható egy vagy több beírandó szám helye, például a számsor hossza alapján. mivel mondjuk csak egy ötjegyű szám szerepel a felsorolásban. A számok világával éppen csak barátkozó kicsik számára kitűnő lehetőség ez a játék számok alapos megismerésére.

Gyakori a négy számtani alapművelettel (összeadás, kivonás, szorzás, osztás) megoldható keresztrejtvény. Itt a beírandó számhoz kapcsolt meghatározás minden esetben egy-egy számtani művelet. Ezek megoldása nyomán tölthető ki az ábra. A kereszteződések itt is segítik, sok esetben gyorsítják a megfejtést, növelik a játékosságot. Ez a rejtvény kiválóan segíti a számtani alapműveletek gyakorlását, a számolási készség fejlesztést.

Bonyolultabb, összetettebb számkirakó keresztrejtvények esetében a beírandó számok szöveges meghatározások alapján fejthetők meg.

A nagyobb számára összetettebb rejtvényeket készíthetünk. Ebben az esetben a meghatározások vegyes feladatokat tartalmaznak. Ilyen típusú rejtvényeinknél elsősorban a gondolkodást még jobban serkentő szöveges megfogalmazásokat használunk. Például ilyen meghatározás szerepelnek: ennyi másodperc van három percben, három tucat egyharmada, a víz forráspontjának a fele stb.

Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy a számkeresztrejtvények esetében a betűket számjegyek helyettesítik. Amíg tehát a betűkből szavak alakulnak ki a megfejtés során, addig a számjegyekből számsorok, többjegyű számok kerülnek a keresztrejtvény ábrájába. A szavak megfejtését segítő meghatározásokat pedig számtani műveletek, számokkal kapcsolatos összefüggések helyettesítik. A számkeresztrejtvény tehát egyfajta kiszámolós játéknak is tekinthető, hiszen a számtani meghatározások alapján a legtöbbször számolással kapjuk meg a beírandó számokat.

Ma már a számkeresztrejtvények kedvelőinek sem szükséges az újságosoknál és áruházakban vadászni a lapozható játszótársakra. A tapsi.hu boltjában a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható gyűjteményeket kínálunk. Ezek a folyamatosan készülő e-kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat. Indokolt esetben korosztályonként is csoportosítjuk a játékos fejtörőket, így a számrejtvényeket és számkeresztrejtvényeket is.

A letölthető kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál. Ugyanakkor többször is kinyomtathatók, ezáltal nagyobb családokban és közösségekben is rendkívül gazdaságosan használhatók.

A vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása. Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Ebben a képgalériában számkeresztrejtvényeket mutatunk, amelyek megnyitás után letölthetők a jobb klikk után a “Kép mentése másként…” lehetőségre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL