Labirintus betűkből? Ugyan már! Arra gondolhatunk: itt valaki nagyon eltévedt az útvesztőben. Mert hát miféle labirintus alkotható betűkből? Pedig a válasz egyszerű: sokféle. Képzeljünk csak el egy jókora betűtengert, ahol nagy összevisszaságban vannak a betűk. Ám ez csak a látszat, amely néha csal. És ez most a néha esete. Ugyanis van a betűk között egy járható út, amely átvezet a labirintuson. A belépés megjelölt helyétől valamilyen előre megadott szabály szerint lépegetve juthatunk el a kijáratig. Átlósan nem haladhatunk, csak soronként és oszloponként, vagyis: vízszintesen és függőlegesen lépegethetünk, például magánhangzóról magánhangzóra, vagy éppen mássalhangzóról mássalhangzóra.  De lehet olyan feladat is, hogy csak kisbetűket érinthetünk út közben. Vagy éppen nagybetűkön át vezet az út a labirintuson át a kijáratig.

Ez a játék segítik a betűk jobb megismerését, ugyanakkor a sorok közötti haladás fejleszti a logikai készséget és a koncentrációt is.

Kiváló alkalom ez a foglalkoztató feladat a betűk világának alapos megismerésére. Segíti a játék a betűk jobb megismerését, ugyanakkor a sorok közötti haladás fejleszti a logikai készséget és a koncentrációt. Az abc-t is gyakorolhatjuk, ha rejtvényünk szabálya szerint abc-sorrendben kell haladnunk a kijárat felé. De egy-egy betűt kiemelhetünk és előírjuk, hogy például csak A-betűre léphetünk. Esetleg úgy, hogy lehet a sorban kis a-betű és nagy A-betű is. Különösen hasznos ez a játékos feladat az olvasni tanuló és olvasási problémákkal küzdő lurkók esetében, akik a legtöbbször a „b”, „d” és „p” betűket keverik össze egymással. Ennek oka nyilván az, hogy ezek a betűk nagyon hasonlóak, ráadásul még kiejtett nevük is hasonló. Ha olyan betűtengert készítünk, amelyben csak ez a három betű szerepel és például csak a „p” betűkön lépegetve haladhatunk, akkor erősebben bevésődik a betűk közötti különbség. A betűket és az útvonalakat váltogathatjuk, hogy mindig újabb izgalmas kihívást jelentsen a játék.

A rejtvényfejtő játékot időméréssel még izgalmasabbá tehetjük. Ilyenkor az idővel is versenyt kell futni és ez a plusz motivációt ad. Csoportos foglalkozás alkalmával különösen hatásos lehet a versenyeztetés a készségfejlesztésre.

Szöveges labirintus

A leleményes labirintus még a betűk tanulását, az olvasást is segítheti. Hasonló módon a számokkal is hasznosan játszhatunk az útvesztőben. A labirintus rejtvénynek további előnye is van: fokozza a látásélességet, a járatok közötti nyomozás jó szemtorna. A tréning erősíti a szemet, edzi a látóidegeket, ezáltal könnyebb és gyorsabb lesz az eligazodás az apróbb részletek között és javul a látás.

Természetesen a betűlabirintusokat is testre szabhatjuk, korcsoportonként különféle nehézségi fokozatban készítjük a rejtvényeket. A betűlabirintusok különböző változatai elérhetők oldalunk web-shopján keresztül. A kizárólag betűlabirintusokat tartalmazó gyűjtemények mellett a többféle szórejtvényt felvonultató e-kiadványokban is vannak betűlabirintusok.

Ma már a játékos rejtvények kedvelőinek nem szükséges az újságosoknál és áruházakban vadászni a lapozható játszótársakra. A tapsi.hu boltjában a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható gyűjteményeket kínálunk. Ezek a folyamatosan készülő e-kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat. Indokolt esetben korosztályonként is csoportosítjuk a játékos fejtörőket, így a betűlabirintusokat és az egyéb szórejtvényeket sem.

A letölthető kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál. Ugyanakkor többször is kinyomtathatók, ezáltal nagyobb családokban és közösségekben is rendkívül gazdaságosan használhatók.

A vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása. Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Ebben a képgalériában betűlabirintus rejtvényeket mutatunk, amelyek megnyitás után letölthetők a jobb klikk után a “Kép mentése másként…” lehetőségre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL