A különbségkereső rejtvény lényege, hogy felfedezzük-e a különbségeket a látszólag teljesen egyforma képek között. A különbségkereső a képes rejtvények népes családjába tartozik. A tapasztalatok szerint az egyik legkeresettebb képes fejtörő, ráadásul az összes rejtvény közül is a legnépszerűbbek közé tartozik.

A különbségkereső rejtvény lényege, hogy felfedezzük-e a különbségeket a látszólag teljesen egyforma képek között. A különbségkereső a képes rejtvények népes családjába tartozik. A tapasztalatok szerint az egyik legkeresettebb képes fejtörő, ráadásul az összes rejtvény közül is a legnépszerűbbek közé tartozik.

Így van ez nálunk is: a Keresd a különbséget! rejtvények Tapsi játékos világában is évtizedek óta hódítanak és kezdetektől a sikerlisták éllovasai. Ez tulajdonképpen nagyon jó hír, hiszen a kivételes népszerűségű képes rejtvény rendkívül sok hasznos tulajdonságot ápol és fejleszt. Komplex módon, összehangoltan segíti az 5-10 éves gyerekek vizuális képességeinek kibontakozását és fejlődését. A különféle kreatív, motiváló feladatokba ágyazott rejtvények a logikus gondolkodást, a képek összehasonlítása és a különbségkeresés a koncentrációkészséget segíti, miközben játékos szórakozást, tartalmas kikapcsolódást nyújt.

Különbségkeresés

A két kép között összesen tíz kis különbséget fedezhetsz fel.

Miről is van szó tulajdonképpen? A feladat arcpirítóan egyszerű: különbségeket kell keresni a látszólag egyforma képek között. Egyszerűsége ellenére semmi okunk szégyenkezni miatta. Inkább belekapaszkodunk a lehetőségbe és igyekszünk a népszerű témában sokoldalú, változatos és igényes rejtvényekkel előrukkolni. Gazdag körítéssel, összetettebb feladatokkal még inkább növelhető a különbség keresésének izgalma, a titkok leleplezésének vágya. Tapsi világában jól bevált változat, amikor több egyformának látszó képen kell megkeresni az egymáshoz viszonyított különbségeket. Alkalmanként akár négy-öt kép is szerepelhet a különbségfeltáró összehasonlításban. Ez az összetettség még további játékossággal színezi a feladatot.

különbségkereső - bohócok

Ugyanolyan viccesek ezek a bohócok, de mégsem teljesen egyformák: sok színes különbséget fedezhetsz fel köztük!

A különbségkereső játékhoz gondosan válogatott és megnyerő rajzokra, humoros, időszerű vagy éppen divatos témájú képekre van szükség. Részletgazdagabb rajzokkal, bonyolultabb grafikákkal még izgalmasabbá tehető a rejtvény. Kis részletekben eltérő árnyékokkal vagy negatív képekkel ugyancsak változatosabbá és még érdekesebbé varázsolható a különbségkereső rejtvény. Ezek a kombinációk régóta bevált és sikeres megoldások Tapsi játékos világában.

vonatos különbségkereső

Hasonlítsd össze a két vonatot! Hány különbséget találsz közöttük?

Általában 5 éves kortól ajánlott a különbségkereső rejtvény. Olykor azonban már hamarabb is boldogulnak vele a kicsik, leköti őket a feladat és megkezdődik az odafigyelés, a koncentráció képességének kibontakozása. A tapasztalatok szerint már akár 3 éves korban odavannak a nebulók az egyszerűbb, testreszabott feladatokért.

Jól tudjuk, hogy már a kisiskolások számára is az egyik legfontosabb feladat a vizuális figyelem fejlesztése. Ha ez a fejlődés idejében elkezdődik és hatékonyan folytatódik, akkor mindezek a jól fejlett, hasznos képességek később, az életben is nagy segítségünkre vannak. Gondoljunk például az autóvezetésre, vagy a térbeli tájékozódásra. Az iskolánál maradva: ezen is múlik, hogy a gyerek felfedezi-e az írott betűk közötti különbséget (h-k, n-p, d-b) vagy képes-e önállóan elemezni formákat, alakzatokat.

A különbségkeresés jól fejleszti a rövidtávú vizuális emlékezetet, amely természetesen annál hatékonyabb, minél több képi információt tud észben tartani a gyerkőc. Az egyre nehezedő feladatok pedig kitartásra, önkéntességre, szorgalomra és még alaposabb odafigyelésre nevelik a kis játékost.

Különbségkereső

Izgalmas feladat a több - első ránézésre teljesen egyforma - kép közötti különbség keresése. Növeli a játék összetettségét és izgalmát, ha a képeken a különbségeket negatív tükörkép alapján kell felfedezni.

Fontosak a korosztálynak megfelelő rejtvények, ám a legegyszerűbbeken jobb minél előbb túllépni és olyan feladatot választani, ami kicsit több időt igényel, mert ezzel hosszabb távon fenntarthatjuk a figyelmet, tartósabb lesz a koncentráció. Eközben kiderülhet például, ha a gyerek csak a nagyobb különbségeket látja meg, a kisebbek felett átsiklik.

A különbségkereső rejtvények népszerűségét és rendkívüli vonzerejét az is jól mutatja, hogy tanulás vagy akár egyéb játékos feladatok közben, jutalmazásra is alkalmas. A legtöbben ugyanis jutalomnak tekintik, ha nekiláthatnak egy izgalmas különbségkereső rejtvény megfejtésének. Ilyeneket pedig bőséggel találhatnak az érdeklődők Tapsi játékos világában.

Színezhető különbségkereső rajzok.

A színezés és kifestés más lapra tartozik. Tapsi világában például a Szín-Játék foglalkozik a színek világával. Azonban a képes rejtvények nagyobb része, így a különbségkereső játék is, könnyedén ötvözhető a színezés-kifestés világával: megfelelő rajzok esetében a különbségkeresés után (vagy közben) a vállalkozó kedvű játékosok szépen kiszínezhetik a képeket, akár eltérő színekkel is.

A színezés és kifestés ugyan más lapra tartozik, honlapunk SZÍN-JÁTÉK oldalának fő témája, ám érdemes itt megjegyezni, hogy a különbségkereső rejtvények rajzai, grafikái, ábrái általában tetszés szerint kiszínezhetők. A színimádók nyugodtan valljanak színt ez alkalommal is, hiszen a kifestés jó lehetőség a különbség keresés során kialakult feszültség és izgalom levezetésére.

Kisebb és nagyobb gyerekeknek egyaránt készítünk különbséges rejtvényeket. Igényes és egyedi feladatlapokat korosztályonként és témánként csoportosítva is kínálunk honlapunk boltjában. Külön különbség keresőkből is ajánlunk gyűjteményt, de másféle készségfejlesztő képes rejtvényekkel mixelve is megtalálhatók.

Így azután már különbségkereső rejtvényeink kedvelőinek sem szükséges az újságosoknál és áruházakban vadászni a lapozható játszótársakra. A tapsi.hu boltjában a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható gyűjteményeket kínálunk. Ezek a folyamatosan készülő kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat.

A letölthető kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál. Ugyanakkor többször is kinyomtathatók, ezáltal nagyobb családokban és közösségekben is rendkívül gazdaságosan használhatók.

A vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása. Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Ebben a képgalériában különbségkereső rejtvényeket mutatunk, amelyek megnyitás után letölthetők a jobb klikk után a “Kép mentése másként…” lehetőségre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL