Ha el akarsz tévedni, akkor jó helyen jársz! Itt könnyű elveszni, hiszen ez Tapsi világának sötét oldala: itt laknak a labirintusok. Ha elég bátor vagy és követsz az úton, akkor bemutatom neked a legfélelmetesebb rejtvényeket. És ha jól figyelsz, a végén biztosan kitalálsz az útvesztőből.

A különféle labirintusok a játékos-rejtvényes kiadványok népszerű szereplői. Nincsen ez másképp Tapsi világában sem, ahol gyakran Útvesztő néven találkozhatsz ezekkel a kedvelt képes rejtvényekkel. A képes rejtvények kategóriába soroljuk őket, hiszen minden labirintust képen ábrázolunk.

Kicsik és nagyobbak egyaránt kedvelik ezeket a rejtvényeket, de azt csak kevesen tudják, hogy e játék története egészek a régi ókorba nyúlik. Ilyen nagy időutazásra most nem vállalkozunk, annyit azonban érdemes megjegyezni, hogy az örökmozgó szerkezet létrehozásához hasonlóan, a teljesen zárt labirintus megalkotása is ősi vágya az embereknek. Ez félelmetesen hangzik, de ne ijedj meg, nem sikerült senkinek sem megalkotni a boszorkányos, teljesen zárt útvesztőt, pedig az elképzelés a legnagyobb gondolkodók elméjét is megmozgatta, s hosszú évszázadoknak kellett eltelni, amíg végleg bebizonyosodott: teljesen zárt labirintus nem létezik. Ez talán kiábrándító, de álmodozni azért szabad. Különben is, ki tudja, milyen csodát hoz a jövő! Például te is nagy álmodozónak tűnsz. Meglehet, hogy éppen te leszel az, akinek sikerül megalkotni a lehetetlent és örökre magadra zárhatod az egész világot. Addig azonban tegyük szabaddá a világot mozgató kíváncsiságot és maradjunk a játéknál.

Tapsi játékos világába már kezdetben bekopogtatott, majd be is költözött a labirintus. Természetesen nem riogató, nem ijesztő, hanem játékos formában. A rejtvény alapjait hosszú évszázadok alatt rakták le tudós elmék, akiknek munkáját támogatták gazdag császárok és királyok. Így aztán az egykor életmentő, bujkálást szolgáló, földbevájt kacskaringós barlangokból a paloták és kastélyok parkjaiba költöztek a labirintusok. A zegzugos, zsákutcákkal tűzdelt, bonyolult útvesztőket többnyire vastag sövényekből alkották leleményes tervezőik és építőik. A legsikerültebb, legendás alkotások többnyire elpusztultak az évszázadok alatt, ám a róluk készült rajzok és leírások megmaradtak.

Labirintus, útvesztő.

A zegzugos útvesztőket többnyire vastag sövényekből alkották leleményes tervezőik és építőik.

Ezekből az alapötletekből született a ma ismert labirintus rejtvények valamennyi fajtája. Ma már modern grafikai stúdiókban, korszerű technikával, olykor számítógép segítségével készítjük a rejtvény ábráit, a lényeg azonban ugyanaz: átjutni a félrevezető járatokkal tűzdelt útvesztőn. Persze ettől még lehet a végtelenségig variálni a labirintus rejtvény ábráját és különböző feladatokat fogalmazni hozzá. Így lesz sokféle fajtája a sokakat vonzó útvesztős játéknak.

Útvesztő

Az útvesztő hasznos készségfejlesztő játék: a labirintusban közlekedés leköti a figyelmet, megmozgatja a gondolkodást és serkeni az agyműködést.

Átvezethetsz valakit a bonyolult labirintussal felépített ábrán. Kivezetheted az útvesztőbe zárt betűket, amelyekből utána összeolvasható a megfejtés szövege. Segíthetsz az egérnek megtalálni a sajthoz vezető legrövidebb utat. Kimentheted tömlöcéből a királylányt. És még nagyon sokféle kalandban részt vehetsz a labirintusban kószálva. Ez a bátrak játéka, de nem kell félni, mert előbb-utóbb biztosan kitalálsz az útvesztőből. És ha nem, akkor majd kitalálsz valamit. Példádul kiszínezed a hozzá tartozó ábrákat, és megjelölöd az addig bejárt utat, hogy legközelebb könnyebben hazatalálj.

Mindehhez csak néhány jól kifaragott ceruza kell. És néhány fontos képesség sem árt. Ha nincs, sebaj! Majd a játék közben kifejlődik. A labirintusban közlekedés leköti a figyelmet, megmozgatja a gondolkodást, serkeni az agyműködést. A sokféle lehetséges útvonal feltérképezéséhez, az elterelő és kamu utak gyors kizárásához szükség van türelemre és koncentrációra. Ebből is látható, hogy ez a szórakoztató játék sikeresen fejleszti ezeket az élet minden területén hasznos képességeket. Emellett további előnye is van: fokozza a látásélességet, a járatok közötti nyomozás jó szemtorna is egyben. Ez az aktív tréning erősíti a szemet és edzi a látóidegeket. Így aztán nem csoda, hogy könnyebb és gyorsabb lesz az eligazodás az apróbb részletek között, javul a látás.

A három évtizedes tapasztalat segít nekünk az egyedi megjelenésű, kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas és vonzó labirintus rejtvények elkészítésében. Webáruházunkban, a tapsi.hu boltjában a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható gyűjteményeket kínálunk. Ezek a folyamatosan készülő e-kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat. Indokolt esetben korosztályonként is csoportosítjuk a játékos fejtörőket.

A letölthető e-kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál. Ugyanakkor többször is kinyomtathatók, így nagyobb családokban és közösségekben is rendkívül gazdaságosan használhatók.

A vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása. Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Ebben a képgalériában labirintus rejtvényeket mutatunk, amelyek megnyitás után letölthetők a jobb klikk után a "Kép mentése másként..." lehetőségre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL