Dudolf saját bevallása szerint hirtelen ötlettől vezérelve rajzolta meg a legendás pandakereső képrejtvényt. Ez a közösségi médiában pár éve posztolt kép fergeteges sikert aratott szerte a nagyvilágban. A Hol van a panda? című képrejtvény önálló életre kelt és hamarosan 180 ezren osztották meg. Többek között a Doktor Szöszit alakító Reese Witherspoon amerikai színésznőt is elbűvölte a rajzos rejtvény.

Ezt a történetet nem kerülheti meg játékos honlapunk. Érdemes mesélni róla. A sztori rejtélyes, izgalmas bepillantani a kulisszák mögé. Kezdjük talán azzal, hogy ki is valójában Dudolf. Ez nem titok és nem is rejtvény: Dudás Gergely a neve a villámsebességgel világhírűvé vált magyar illusztrátornak. A kertészmérnök végzettségű fiatalember jelenleg főállásban hódol szenvedélyének, a rajzolásnak.

Bagoly és macska vagy hóember és panda

Egyébként Gergelynek nem a pandás kép volt az első szemvizslató alkotása, ugyanis korábban baglyokat rajzolt és köztük rejtett el egy meglepett macskát. A fergeteges sikert azonban a hóemberek között elbújtatott panda hozta meg számára. Miért nem volt olyan vonzó a baglyok közé rejtett macska, mint a hóemberek között rejtőző panda? Ez kifürkészhetetlen, mint ahogy általában nem lehet előre megjósolni a végső sikerhez vezető utat. Egyszerűen rátéved az ember.

Keresd a pandát!

Világsikert hozott a hóemberek közé bújtatott panda. A képet 180 ezren osztották meg.

Ha nem találod a pandát, ITT megnézheted, hogy hova bújt!

Gergő is nézett egy nagyot az elején:
- Egyáltalán nem számítottam rá, nagyon meglepett és borzasztóan örültem. Alig akartam hinni a szememnek, amikor elkezdtek százával özönleni a kedvelések és a megosztások.  Jó volt látni, mennyi embernek szereztem néhány perc szórakozást a képemmel…

Gyerekkorától kedvelte a képregényeket, szerette például Donald kacsát, nagy rajongója volt Kázmér és Hubának. Azokat a meséskönyveket kedvelte igazán, amelyek tele voltak részletekben gazdag képekkel. Felkeltették érdeklődését a képrejtvények is, imádta bogarászni a kis részleteket.

A játékosság lehet a siker kulcsa.

Mindig is nagyon szeretett rajzolni, de sokáig csak hobbiként foglalkozott a ceruzakoptatással. Önállóan képezte magát és egyetemi évei alatt a saját szórakoztatására egy Facebook oldalt indított, amire feltöltötte a rajzait. Ezek az alkotások kezdetben képregények voltak. Aztán 2015 karácsonya előtt úgy döntött, készít valami télies hangulatú rajzot.

- Ekkor ugrott be, hogy egy keresős képet készítek az oldalamra, az akkoriban nagyjából háromezer követőm számára. Mindig is szerettem a részletekben gazdag ábrákat, amik tele vannak keresgélnivalókkal, és reméltem, hogy az oldal követői is kedvelik majd…

Kedvelték. És megosztották. És azok is megosztották, akik számára megosztották. És Gergely pandája nagyon messzire jutott. Túl a hegyeken és völgyeken, túl az óperenciás tengeren. De vajon mi lehetett a siker titka?

- Úgy gondolom, mindenki szeret játszani, így talán ez az, ami miatt sikeresek lehetnek ezek a képek, hiszen játékra hívnak. Emellett az is jó, hogy társas élmény kerekedhet belőlük: együtt keresni az elbújt dolgokat, esetleg versenyezni szórakoztató időtöltés…

Gombák közé bújt egér.

Keresd meg a egeret a gombák között! Ha nem találod, akkor keresd meg a kép alatti linket, amelyre kattintva megnézheted a megfejtést!

Ha nem találod az egeret, ITT megnézheted, hogy hova bújt!

Ősi ez a játék. Valójában olyan, mint a bújócska. Aki bújt, aki nem, megyek. Dudolf nem ment, nem bújt, egyszerűen csak megtalálta a siker.

- Amikor a pandás képem bejárta a világot, kaptam egy levelet Sara Sargent-től, az amerikai HarperCollins Kiadó szerkesztőjétől. Érdeklődött, hogy lenne-e kedvem keresős mesekönyveket készíteni velük. Örömmel mondtam igent…

Mackó karácsonyi böngészője

És megszületett a Mackó karácsonyi böngészője című könyv, amelynek létrehozásában számíthatott a tapasztalt kiadó segítségére: - A könyvön hárman ötleteltünk Sara-val és az ügynökömmel, a szintén mesekönyvíró Kirsten Hall-lal. Ők segítettek abban, hogy összeállítsuk a Mackó által megkeresendő dolgok listáját és a könyv koncepcióját is segítettek kialakítani. Abban kevésbé volt megkötve a kezem, hogy hova legyenek elrejtve a tárgyak, vagy hogyan nézzenek ki például a helyszínek.
Előfordult persze, hogy át kellett alakítanom bizonyos részleteket, de a tanácsaik, ötleteik nyomán a könyv egyre jobb és jobb lett. Természetesen akadt pár dolog, ami nekem innen Magyarországról ismeretlen volt. Ilyen például a karácsonyi könyvben szereplő vadgalamb vagy a borsmentacukorka, amelyek itthon nem elterjedt kellékei a karácsonynak…

Rajzos utazás a világ körül

Mackó karácsonyi böngészője hamarosan megjelent Amerikában, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Japánban, Kínában, Dél-Koreában és - a Naphegy Kiadó gondozásában - Magyarországon is.

Szép kerek a történet, de itt még közel sem ér véget. A Mackó karácsonyi böngészője után megjelent egy halloweeni és egy tavaszi böngésző is, valamint Bethy Ferry: Fox and Rabbit című mesekönyve is Gergő illusztrációival készült. Egyre színesedik a paletta: - A Fox & Rabbit három kötetes képes mesekönyv az Abrams Kiadó gondozásában jelent meg angol nyelven. Nagyon élveztem a munkát, a történetek, amiket Beth írt, viccesek és tanulságosak, barátságról, kalandokról és a félelmek leküzdéséről szólnak…

Dudás Gergő rajzolás közben

Gergő hagyományos technikával dolgozik: papírra rajzol ceruzával és tintával, a képet beszkenneli, majd a színezést már általában digitálisan végzi.

A kulisszák mögé pillantva jön meg az étvágy: jó volna leleplezni Dudolf néhány titkát. Megismerni, milyen ötletekből táplálkozik, milyen módszerrel és technikával készülnek képei. Ám nincs semmi különleges fortély és titkos recept:
- Képrejtvények esetében mindig azzal kezdem, hogy próbálok keresni két, egymáshoz nagyon hasonlító valamit. Az egyikből lesz sok, a másikat kell majd megkeresni. A rajzolási technikám eléggé hagyományos: papírra rajzolok ceruzával, majd tintával, ezt beszkennelve a színezést már általában digitálisan szoktam elvégezni. A rajzok összetettsége határozza meg, hogy mennyi ideig készülnek. Van, hogy néhány óra alatt elkészül valami, de akad olyan, amin akár napokig dolgozom. Mindig próbálok figyelni arra, hogy az elrejtett dolog ne ott legyen, ahol az utóbbi pár ábrán volt, de mivel hosszú évek óta rajzolom ezeket a képeket, nehéz már olyan pontot találni a papíron, ami még sohasem volt rejtekhely…

Dudás Gergő azt mondja: ha nem rajzolhatna, akkor valószínűleg eredeti végzettségének megfelelően, kertészmérnökként helyezkedne el. Mert azt is nagyon szereti, megnyugtatónak érzi a növények közelségét.

Én is kedvelem növényeket, de most inkább a rajzlapnak drukkolok. És bizonyára nem vagyok ezzel egyedül. A fák, bokrok, virágok majd csak ellesznek valahogy Dudás Gergely gondoskodása nélkül. Nekünk most nagyobb szükségünk van rá: kíváncsian várjuk, milyen ötletek pattannak ki a jövőben Dudolf fejéből, milyen képekkel szórakoztatja követőit és rajongóit.

Az ifjú mester szárnyaló fantáziája különleges képi világot teremtett, amely még sokáig itt marad velünk.

  • Képek: Dudás Gergely