Bizonyára nem csak a monitoron olvasgatsz, hanem a kinyomtatott oldalakat is szívesen lapozgatod. Akkor pedig van könyved. Ez nagyszerű, mert így már játszhatunk egyet. Meg fogsz lepődni, mert könyvekről van szó, ám mégsem olvasni fogunk, hanem számolni. És most kapaszkodj meg, mert hamarosan megdöbbentő számokkal találkozol.

Könyveket rakosgatunk és számolunk. A számjáték hozzávalói: 15 könyv és egy könyvespolc. Válassz ki kedvenc könyveid közül tizenötöt és tedd őket egymás mellé a polcra. Ezzel elkezdődött a játék, ugyanis egyféle sorrendben már láthatod a kiválasztott 15 könyvet. Most folytasd a játékot: próbáld kirakni a polcon minden lehetséges sorrendben a könyveket!

Elsőre talán úgy gondolod, ez semmiség, ez gyerekjáték. De vajon tényleg gyerekjáték? Egyáltalán nem. Elárulom, ha gyerekként kezded, akkor sem végzel a feladattal életed végéig sem. Nem sikerülhet valamennyi helyzetváltoztatási lehetőséget kiraknod, mert ehhez sok ezer évre van szükség. Talán meglepő, de így igaz!  Ha magadhoz tértél az első döbbenet után, akkor nézzük meg a részleteket, számoljunk utána!

Ha feltételezzük, hogy mindössze egyetlen másodperc elég számunkra a könyvek újabb és újabb sorrendbe állításához, még akkor is 41 ezer évig kellene rendezgetni a polcon a 15 könyvet. Ennyi időnk biztosan nincs, az életünk sajnos sokkal rövidebb, úgyhogy nem is érdemes belekezdeni. Inkább tanuljunk meg jól számolni, akkor pár perc alatt kiszámolhatjuk, hogy reménytelen a feladat megoldása és nem kezdünk lehetetlen vállalkozásba, nem fecsérelünk el sok értékes időt az életünkből.

Tehát ne bántsd a polcon a könyveket! Sokkal jobban jársz, ha nem rakosgatod, hanem olvasgatod őket. És ha elolvastad, oda rakod vissza, ahová akarod.

A könyvespolcon lehetnek mesekönyvek is. A legtöbbször a mesék főszereplői a sok kaland után boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Tehát az ő életül és véges. Így van ezzel valószínűleg a hét törpe is. Mivel a könyvrakosgatás esetében a 15-ös számmal bajlódtunk, most a törpék számát  is növeljük meg és legyenek ők is tizenöten. És találjunk ki számukra is egy mesét. Legyen ez egy újabb számjátékos történet.

Az erdő mélyén élő 15 törpe arra gondol, hogy minden nap más-más csoportosításban, más-más sorrendben vonulnának a bányába dolgozni. Vajon mennyi idő alatt merítenék ki az összes lehetőséget? Ez a mese így képtelen fordulatot venne, még három Hófehérke sem tudna segíteni rajtuk, ugyanis tervük végrehajtásához 3600 millió évig kellene élniük. És sajnos ez még a mesében is lehetetlen. Legalábbis addig, amíg meg nem írja valaki ezt a mesét.

A számok rejtélyes és különleges világa sok játékra ad lehetőséget. Letölthető kiadványainkban is sok-sok érdekes agytornára ösztönző számjátékos feladat található.