A nagyon gazdag emberre a legtöbbször azt mondják: milliomos. Pedig napjainkban már millió számra szaladgálnak millió forinttal rendelkezők. És nem tekintjük őket gazdag embernek, hiszen az átlag magyar is sokmilliót érő házakban lakik, több milliót érő autóval közlekedik.

Tény, hogy elszaladtak velünk a nullák. Ma már inkább tízmilliomosnak kellene nevezni a tehetősebbeket és százmilliomosnak a gazdagokat. A szuper gazdagokra pedig az ezermilliomos jelző dukálna. Mára el is érkeztünk idáig, hiszen a leggazdagabbakat milliárdosként emlegetjük. Az egy milliárd pedig éppen ezermillió, így aztán helyben is vagyunk a számokkal.

Nagy számokról van szó, melyeket gyakran emlegetünk, de nem igazán gondolunk bele, hogy mekkorák is valójában. Maradjunk a ma már leggyakrabban emlegetett óriás számnál, a milliárdnál. Képzeld el, hogy megnyerted a lottó főnyereményt és egy csapásra milliárdos leszel. Költesz erre-arra és még marad is egymilliárd forintod.

Mivel játékos kedvű milliárdos vagy, szeretnél játszadozni a pénzzel és kikéred a milliárdodat egyforintos tételekben. Tudom, már nincs egyforintos érme, de most a játék kedvéért játszunk el a gondolattal, hogy még van. Ha naponta 12 órában számolod az egymilliárd egyforintost, akkor nagyjából 38 év alatt sikerülhet átszámolnod maradék vagyonodat. Ebbe nem érdemes belefogni, mert az infláció, vagyis a pénzromlás miatt 38 év múltán már csak töredékét éri az összeg. A számolgatás helyett inkább fektesd be valami értelmes vállalkozásba.

A milliárd tehát tényleg nagyon sok. Persze hozzászokunk, ha sokszor halljuk és sokszor kimondjuk. Már pedig egyre többet emlegetjük. Vajon miként jutott el a világ ezekhez a hatalmas számokhoz?

Az emberiség története során népek sokasága élt a nagyobb számok ismerete nélkül. Nem is kell olyan nagyon messzire visszaugrani az időben. A mindössze pár száz éve „felfedezett” ausztrál vagy egyes dél-amerikai őslakosok képtelenek voltak eligazodni a négyet vagy ötöt meghaladó számértékek között. Pedig ezek tényleg nem nagy számok. Így aztán az a nagy szám, hogy nem tudták megkülönböztetni őket egymástól. Úgy is fogalmazhatjuk: analfabéták voltak a számolásban. Nagy számoktól mentesen élték az életüket és lehet, hogy ettől jobban érezték magukat, talán boldogabbak voltak. Nem tornyosultak föléjük óriás számok, nem fenyegette őket a sok nulla.

Nem olyan nagyon régen még a mi civilizációnkban sem voltak szavak a nagy számokra. A millió kifejezés például csak 1362-ben tűnt fel. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy használták-e valamire, hiszen még az 1600-as években is az „ezerszer ezer” kifejezést alkalmazták a millió helyett. A milliárd kifejezés pedig csak a 19. században kezdett elterjedni a nyelvhasználatban.

Mindezek nem azt jelentik, hogy a múltban nem voltak népek, akik használtak nagy számokat. A nullát például másfél évezrede kitalálták. Ez pedig jelentős lépést jelentett a nagy számok felé, hiszen a nulla segítségével ki tudtak fejezni minden nagy számértéket. Erre a római számok nem voltak alkalmasak, mert ott minden nagyobb szám csak egy új jel hozzáadásával volt leírható.

A régi indiaiak már ismerték a soknullás számokat, még a milliót is. Ez nem is csoda, hiszen a nagy számok megjelennek az indiai mitológiában is, amely például 24 ezer Istenről és 600 ezer Buddha fiáról mesél. Az arabok már a 8. században átvették az indiai számírást, ám nálunk csak a középkorban terjedt el általánosan. Mára eljutottunk oda, hogy az egyszeregy az első dolgok egyike, amit minden gyermeknek meg kell tanulnia, mert az előző korok primitív 10 ujj számolásával már nem jutunk messzire.

A nagy számok sokak számára áttekinthetetlenek. Ha pénzről van szó, akkor a millió sajnos már igen jól belátható mennyiség. De vajon mit válaszolnál hirtelen arra a kérdésre, hogy él-e az ember egymillió másodpercig? Ha nem számolgatsz, csak a képzeletedre és a szemed előtt megjelenő sok nullára hagyatkozol, akkor könnyen meglehet, hogy rávágod: nem. Pedig igen. Hiszen mindössze 12-13 nap alatt lepereg az 1 000 000 másodperc. És még sok hasonló „beugratós” példát sorolhatnánk. Te magad is kitalálhatsz hasonlókat…

Lépjünk ki a nagy számok bűvöletéből és nézzük inkább a számok játékosságát. Mert a számok izgalmas játszótársak, hiszen különleges tulajdonságaik vannak. Érdekes „játékszabályok” alapján összeadhatók és kivonhatók, összeszorozhatók és eloszthatók. És még sok-sok titokzatos műveletet elvégeznek a számok nagymesterei, a matematikusok. Szerencsések: munkájuk a számjáték.

Nem kell azonban matematikusnak lenned, hogy barátodnak fogadd a számokat és játszhass velük. A számok Tapsi világában is fontos szerepet játszanak. A hagyományos és újszerű számrejtvények széles választékát is kínálják minden korosztály számára a tapsi.hu webshopjában elérhető számjátékos és egyéb letölthető gyűjteményes kiadványok.

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK