A gyerekeknek szóló rejtvények készítésénél fontos a játékosság, ugyanakkor nem elhanyagolható szempont az ismeretterjesztés sem. Ilyen recept alapján főzzük ki a rejtvényeket Tapsi boszorkánykonyháján. Az egyik nap egyszerre két rejtvénynek is nekifogtunk: egy látványosra tervezett képes rejtvényt és egy furfangosra hangolt szórejtvényt terveztünk. A megfejtéshez kapcsolható témák, lehetséges képi megoldások, alkalmas szavak és betűcsoportok sorjáztak az ötletek között.

A csiga lassúságával haladtunk. A rendelkezésre álló betűkészletből például sehogyan sem akart összeállni egy frappáns megfejtésnek való izgalmas szó. Ekkor az ablak előtt elrepült valami furcsa tárgy. Valaki tréfásan ufóra tippelt, de elvetettük: a hárombetűs szó alkalmatlan megfejtésnek. Fogtam magam és kimentem. Az egyik jókora fenyőfa ágai között megpillantottam az azonosítatlan repülő tárgyat. Bevittem, átnéztük és az alapos vizsgálat kiderítette, mi az ufó igazi neve.

Bumeráng - mondtuk szinte egyszerre. Aztán a rajzokra és a számítógép képernyőjére pillantva megkönnyebbülten felsóhajtottunk: - Igen! Ez jó lesz, minden betű stimmel…!

Később kiderült, hogy a színes műanyag bumerángot a szomszédban játszó gyerekek repítették át véletlenül. Elhajították, de hiába várták, hogy visszatér, mivel az ezüstfenyő ágai fogságba ejtették, mielőtt visszafordulhatott volna. Mert a bumeráng arról híres, hogy eldobják, repül egy darabig, azután visszafordul. Az ausztrál őslakosok egykori eszköze éppen ezért lett világhíres. Az évszázadok alatt sokféle módon beférkőzött a köztudatba. Sokszor még jelzőként is használjuk, ha valami vagy valaki gyakran visszatér.

A fán fennakadt játék bumeráng nem tért vissza, de így ötletet adott, segítette a rejtvénykészítést. Ezért szívesen megtartottam volna, de közben megsajnáltam a gyerekeket. Ugyanakkor a játékosság is munkált bennem, ezért azt mondtam a srácoknak: - Megpróbálom átdobni, de ha visszajön hozzám, akkor megtartom és veszek helyette nektek egy másikat.

Beleegyeztek és feszült figyelem mellett mindenki a kezemben tartott sárgás-pirosas bumerángot leste. Rutinra nem hagyatkozhattam, így hát próbáltam felidézni a valaha valahol látott bumeráng dobásokat, de nem sok ugrott be. Így jórészt ösztöneimet igyekeztem követni és elhajítottam. Nem jött vissza, úgyhogy a mai napig sincs bumerángom. Pedig lehetne, hiszen a szóra rákeresve tucatjával kerülnek az internetes kereső hálójába ilyen nevű eszközök. Ebből is látszik, hogy milyen nagy karriert futott be az évszázadok alatt az egykor elsősorban vadászati és harci célra alkotott ősi eszköz.

Művészi és bűvészi alkotások, múzeumi darabok és korhű másolatok, sportszerré fejlesztett darabok is előkerültek, de leginkább játék bumerángokat kínál a világpiac 2021-ben. Játékos-rejtvényes magazinunkban ezúttal maradjunk is a szórakoztatásra újrateremtett verzióknál, vagyis a játékoknál.

Játék bumerángok.

Napjainkban leginkább játék bumerángokat kínál a kereskedelem világszerte.

Kifli és propeller formájú, macska és kenguru alakú is akad a kínálatban. Az anyaga is sokféle, hasonlóan a frizbihez. Lehet fa vagy keményebb műanyag, ám szobai használatra kínálnak puha műanyagból, de még szivacsból készült bumerángot is. A legtöbb termék csomagolásán az szerepel, hogy ez a konstrukció az igazi, vagyis garantáltan visszatér az elhajítás után.

Valószínű, ez a szöveg lehetett annak a játéknak a dobozán is, amelyik a minap áttévedt a szomszédból. Akkor miért nem tért vissza? Mert befogta a fenyőfa ága. De mi történhetett, amikor visszadobtam és akkor sem fordult vissza? Bizonyára rossz volt a technikám. Talán gyakorolni kéne. Először esetleg egy nagyon egyszerű, lebutított változatot kellene kipróbálnom.

A szerkesztőségi archívumban összegyűjtöttünk réges-régi gyermekeknek szóló kiadványokat. Egy időben sokat lapozgattam ezeket a magazinokat. Valami rémlett és láss csodát: a Tündérvásár című képes gyermeklap egyik csaknem százéves számában rábukkantam egy korabeli játékra, egy kis bumeráng modell elkészítésének ismertetésére. Itt most felidézzük a nyúlfarknyi leírást:

Kis bumeráng

Bizonyára olvastatok már a bumerángokról, amelyeket az ausztrál bennszülöttek készítenek. Magatok is készíthettek ilyen bumerángot, amely el fog repülni és visszatér hozzátok, miután egy bizonyos távolságot elért.

Játék bumeráng.

Vágjátok ki egy kemény kartonból készült levelezőlapnak egyik darabját olyanra, amilyent az ábra mutat, aztán helyezzétek egy könyvre úgy, hogy az egyik karja kiálljon. Most üssétek meg azt a kiálló kart jó erősen egy ceruzával és a bumeráng elrepül, hogy azután visszatérjen lábaitokhoz. Ugye milyen érdekes a dolog?

A játék után kicsit komolyabbra fordítjuk a szót. Sokakban bizonyára felvetődik a kérdés: vajon hogyan repül a bumeráng, miért fordul meg és tér vissza? Van egy jó hírem: ez sem titok már, hiszen a tudomány megadta a választ. Hogy senkinek se legyen hiányérzete, röviden áttekintjük a tudományos magyarázatot.

A bumeráng, lényegében két összeillesztett szárny. Ezek a szárnyak pörgés közben termelik meg a felhajtóerőt, ami a levegőben tartja a „szerkezetet”. A felső szárny előre pörög, azaz abba az irányba, amerre a bumeráng épp halad, míg az alul lévő az ellenkező irányba. Emiatt a felül lévő szárnyon a levegő gyorsabban mozog, a felhajtóerő itt nagyobb, ez kiegyenlítetlen erőket eredményez (felül nagyobb a felhajtóerő, mint alul).

Ezek a kiegyenlítetlen erők forgatónyomatékot hoznak létre, ezért a bumeráng fokozatosan fordul, fel kellene borulnia, de mivel eldobták, nem ez történik, hanem visszatér. A visszatérése mögött a giroszkópos precesszióként ismert jelenség áll:  a felhajtóerő különbségeit fent megismertük, de az egész bumeráng megy előre, a forgatónyomaték pedig folyamatosan az eldobásával ellentétes irányba fordítja. Így végül egy kör mentén tér vissza. A rá ható erők összetettsége miatt nagyon nehéz előre megmondani, hogy egy bumeráng repül-e majd.

Meglehet, olykor megspórolják a tervezők és gyártók a kísérletet, amely azután ránk, felhasználókra marad. Aztán törhetjük a fejünket, hogy a bumeráng a hibás, vagy mi vagyunk ügyetlenek. Ez nem hagyott nyugodni, motoszkált bennem a bizonytalanság: a szomszédból átreppent bumeráng járt a fejemben. Lehet, hogy nem működik rendesen, lehet, hogy nem jól dobtam. Mégis hasznos volt: segített megtalálni a készülő rejtvény kulcsszavát.

Ez jó érzéssel töltött el és vidáman átköltöttem magamban az ismert mondást: ha a bumeráng nem tér vissza hozzád, akkor térj vissza te a munkádhoz. Visszatértem és sorban bekarikáztam a készülő szórejtvény ábrájában a megfejtéshez tartozó betűket: B. U. M. E. R. Á. N. G.