Ha ezt a szöveget olvasod, akkor azt már tudod, hogy mi a betű. De vajon mi lehet a mozaik? Kezdhetjük a magyarázatot időutazással, elrepülhetünk a távoli ókorba, ahol csodálatos és olykor óriási méretű képeket raktak ki apró kis lapocskák összeillesztésével és leragasztásával. Jó játéknak bizonyult: mindenfelé elterjedt és szorgalmasan folytatták az építészetben és a művészetben. Mára bevonult a játékok világába is. Gondoljunk csak a puzzle nevű kirakós játékra. Ugye már világos, hogy miről van szó: valójában a puzzle a mozaik egy különleges formája. Vannak ilyen és hasonló játékok képrejtvényeink között is. Most azonban más a pálya: ezúttal betűkből, betűket tartalmazó részletekből indulunk ki és belőlük rakunk ki szöveget, felépítünk szavakat, mondatokat. Ez egyik kedvenc szórejtvény játékunk: a betűmozaik.

Szókirakó mozaik

Rakd ki szétszórt darabjaiból a mozaikot a jobb oldali üres mezőbe és a betűk összeolvasásával megkapod a megfejtést!

A betűmozaik rendkívül szórakoztató rejtvénycsalád, ugyanakkor nagyon hasznos időtöltés, igazi készségfejlesztő játék. Igényli a dús fantáziát, odafigyelésre sarkall, megtornásztatja a szemet, igényli az összpontosítást és a türelmet. A készségfejlesztés mellett természetesen a tanulás szolgálatába is állíthatjuk a betűmozaikot. A játék során alaposan belemerülünk a betűk világába, a megfejtendő tartalom gondos kiválasztásával pedig gyarapíthatjuk ismereteinket.

A betűmozaiknak sokféle változatát készítjük. Mindegyik fajtából ajánlunk egyszerűen megoldható rejtvényeket a kicsiknek és összetettebb feladatokat a nagyobbaknak. A betűmozaik sikeres kirakásához minden esetben szükség van a jó megfigyelő képességre és sok esetben a logikai készség is fontos szerepet kap.

szókirakó betűmozaik

Tapsi világában a betűmozaikok között népszerű rejtvény a betűdominó.

A Tapsiban évtizedek alatt kialakult a betűmozaiknak egy különleges fajtája. Betűdominó néven lett sokak kedvence ez a jellegzetes szókirakós rejtvény. A dominó formájú és szétszórva elhelyezett lapocskákon pöttyök helyett betűk és szóközöket jelző fekete négyzetek vannak. Ezekből lehet kirakni a betűmozaikot, vagyis a megfejtés szövegét, ha megfelelő sorrendben helyezzük el őket a rejtvényábra központjában található gyűjtőhelyen. Egyes dominó darabok helyének azonosítását előre berajzolt betűk vagy szóközök segítik, így kellő odafigyeléssel, egy kis logikával és némi fantáziával apránként kirakható a megfejtés szövege.

A poénvadászat minden rejtvényfajtánál népszerű, a betűkirakós mozaik esetében is vonzó a vicc csattanójának leleplezése.

Ma már a betűmozaik rejtvények kedvelőinek sem szükséges az újságosoknál és áruházakban vadászni a lapozható játszótársakra. A tapsi.hu boltjában a felnőttek közreműködésével megvásárolható, letölthető és kinyomtatható gyűjteményeket kínálunk. Ezek a folyamatosan készülő kiadványok fajtánként válogatva tartalmazzák rejtvényeinket, foglalkoztató feladatlapjainkat. Indokolt esetben korosztályonként is csoportosítjuk a játékos fejtörőket.

A letölthető kiadványok egyszerű megoldást kínálnak, ráadásul a pénztárcát is kímélik: jóval olcsóbbak nyomdában készült társaiknál. Ugyanakkor többször is kinyomtathatók, ezáltal nagyobb családokban és közösségekben is rendkívül gazdaságosan használhatók.

A vásárlás után azonnal letölthető gyűjtemény oldalai egyben vagy külön-külön is akárhányszor kinyomtathatók házilag. Ezáltal sokkal jobban megéri, mint egy hagyományosan nyomtatott magazin vagy rejtvénykönyv megvásárlása. Éppen ezért igyekszünk az évtizedek alatt nyomtatásban kiadott legsikeresebb magazinjainkat és könyveinket e-kiadványként is megjelentetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni honlapunk webáruházát, ahol a folyamatosan készülő friss gyűjteményes e-kiadványok mellett a korábbi játékos-rejtvényes nagyágyúk is feltűnnek majd kiváló minőségben letölthető és kinyomtatható formátumban.

Felhívjuk minden kedves olvasónk figyelmét, hogy a rejtvények, színezők és egyéb készségfejlesztő feladatlapok valamennyi letöltött és kinyomtatott gyűjteménye használható otthon vagy közösségben, óvodában, iskolában, táborokban és más csoportos foglalkozásokon, de árusításra nem sokszorosítható, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Ebben a képgalériában betűmozaik rejtvényeket mutatunk, amelyek megnyitás után letölthetők a jobb klikk után a “Kép mentése másként…” lehetőségre kattintva.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL