A Sicc című híres és népszerű rejtvénykönyv szerzőjének első játékos könyve a Fejtorna volt, amely 1932-ben látott napvilágot. Grätzer József könyve a logikai játékok gazdag gyűjteménye, amely átválogatva és újra szerkesztett formában megtalálható honalunk boltjában, a Shop kínálatában. Most a Fejtorna című kiadványból idézünk az alábbiakban egy ötletes, izgalmas és agytornára késztető eszmefuttatást.

A rejtvénykirály fejtornája

Generációk nőttek fel Rébusz bácsi, azaz Grätzer József klasszikus logikai és rejtvénykönyvein... Bővebben

Hat évvel ezelőtt megismerkedtem egy fiatal özveggyel, Teréziával, akit nőül vettem. Teréziának volt egy felnőtt mostoha leánya. Az apám, aki özvegyember volt, beleszeretett és nőül vette. E házasság által az én mostoha leányom, a mostoha anyámmá lett. A feleségem a saját apósának lett az anyósa. Én magam pedig mostoha apából átváltoztam mostoha fiúvá. Mostoha leányomnak, vagyis - miután az illető már apám felesége - mostoha anyámnak fia született. Ez a fú az én öcsém, hiszen ő az apám fia. A feleségem pedig a fiúnak nagyanyja lett, ugyanis az ő mostoha leányának a gyermeke. S miután nőm, Terézia, a nagyanyja, én nagyapa lettem. Terézia szintén megajándékozott egy fiúgyermekkel.

Mi is történt ezáltal?

  • Mostoha anyám a nővére lett a fiamnak és egyúttal nagyanyja is, mert az ő mostoha fiának a fia.
  • Apám sógora lett a fiamnak, miután annak nővérét vette feleségül.
  • Én testvérbátyja lettem a fiamnak.
  • Feleségem a saját fiának a nagynénje.
  • A fiam az apámnak az unokája.
  • Mivel az apám fia az én unokám, de apám fia is én vagyok, így önmagamnak lettem a nagyapja.

Grätzer József az 1920-as években Karinthy Frigyes titkáraként dolgozott és eleinte kávéházakban, mutatta be rejtvényeit, logikai fejtörőit az asztaltársaság szórakoztatására. A 30-as évekre elérte, hogy titkári munkájából kibújva önálló királyságot alapíthasson: kortársaitól a megtisztelő rejtvénykirály becenevet kapta. Ezt a címet főleg az 1935-ben SICC címmel megjelent rejtvénykönyvével érte el. Több kiadást megért, nagyhírű munkájának előfutára és méltó előzménye a Fejtorna című kötet.

Ma inkább agytorna néven becézzük a gondolkodást serkentő fejtörőket. Letölthető e-kiadványaink között is szerepelnek Agytorna címmel frissen szerkesztett, gondolkodtató fejtörőket felvonultató gyűjtemények.

Grätzer József 1932-ben megjelent Fejtorna című rejtvénykönyvének játékos fejtörőit átszerkesztett, felújított  formában mutatjuk be. A kínálatban elsősorban logikai játékok szerepelnek betűkkel, számokkal és képekkel. Generációk nőttek fel a rejtvénykirály fejtörőin, amelyek fejlesztik a logikát, a kreatív gondolkodást, a feladatmegoldó képességet.
A játékos feladatok nem csupán hasznos, hanem szórakoztató időtöltést is kínálnak minden korosztály számára. Az A4-es méretű, 40 oldalas gyűjtemény összesen 200 rejtvényt, játékos készségfejlesztő feladatot tartalmaz. A Fejtorna című ekiadvány tartalmazza valamennyi benne szereplő rejtvény megfejtését.

KAPCSOLÓDÓ E-KIADVÁNYOK A SHOP KÍNÁLATÁBÓL

A rejtvényekből összeállított letölthető és kinyomtatható gyűjteményes kiadványok megvásárolhatók honlapunk boltjában.

1–6 termék, összesen 15 db